İlimizde de yapılan açıklamayı CHP Kadın Kolları Başkanı Handan Kahraman Şanlı okudu.

Cinayete kurban giden kadınların isimlerini sıralayan Kahraman Şanlı, “Sırf hayır dediği için, boşandığı, ayrıldığı veya hiç birlikte olmak istemediği için katledildiler. Boşanan kadınları sapkın hayatlar yaşamakla suçlayanlar, boşanmalarını ne pahasına olursa olsun engellemek için mecliste komisyonlar kuranlar, aileleri parçalatmayacağız diye dört bir yerden açıklamalar yaptıranlar, nafakayı kaldırmak için yasa hazırlıkları yapanlar, şiddete ilişkin koruma kararları almamızı sağlayan 6284 sayılı yasayı kaldırmak isteyenler, İstanbul Sözleşmesi’nden devletin imzasını çekmesi için uğraşanlar, öldüreni değil öleni suçlayanlar, katilleri yargılamadan, hak ettikleri en ağır cezaları vermeden toplum içine bırakanlar,  katledilen kız kardeşlerimizin cinayetlerinin sorumlusudur” dedi.

Uzun zamandan beri yasaların etkili uygulanmadığını, erkek şiddetine karşı acil önlem planı yapılması yönünde çağrılar yapıldığını söyleyen Şanlı, “Ancak tüm bu çağrılarımıza kulak tıkayan sizler; bizim için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açıyorsunuz. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp sözleşmeden çekileceğini söylemek kadına yönelik şiddeti teşviktir. Biz kadınların susmaya, itaat etmeye, birbirimizi yalnız bırakmaya, şiddetle yaşamaya ya da canımızdan olmaya hiç niyetimiz yok” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetle mücadele için dayanışma ve örgütlenme çağrısında bulunan Şanlı, “Cumhuriyetle kazandığımız haklarımızı kısıtlayan zihniyete, birlikte karşı koyacağız. Cumhuriyet bir kadın devrimidir. İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açmak cumhuriyet değerlerini tartışmaya açmaktır.  Hangi görüşten, düşünceden, etnik kimlikten, kültürden olursa olsun toplumun her kesiminden kadınların yaşaması, söz sahibi olması için mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.