CHP tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972’de idam edildiler. Onların idamlarına onay verenlerin tümünü tarih silip attı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin bütün gençlikleriyle yaşıyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti tarihine, yargılanarak öldürülen İlk “Marksist - Leninistler” olarak geçen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin (6 Mayıs 1972) 47. Yıl dönümü idam edildikleri tarihte Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan 25, Hüseyin İnan 23 yaşındaydılar. O dönemde (12 Mart Askeri Darbesi) iktidardan indirilen Süleyman Demirel Denizlerin İdamına “evet” oyu veren Adalet Partisi’nin lideriydi. Nasıl “evet” dediğini gazeteci Altan Öğmen 1976’da Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, bir başka “genç adam”la ilgili olarak anlattı:

“Süleyman Demirel, Mobilya Yolsuzluğu’ndan yargılanan yeğeni Yahya Demirel ile ilgili olarak “25 yaşındaki çocuklarla uğraşıyorlar” diyor. 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam kararları onaylanıyordu. Süleyman Bey AP Grubunun en önünde oturuyordu. Elini “İdama Evet” için kaldırdığında arkasına dönüp baktı, herkesin kaldırıp kaldırmadığını kontrol ediyordu. Sonra vakur bir ifadeyle önüne döndü. İdamlar kabul edilmişti. Süleyman bey onlar için hiç “ 25 yaşında çocuklar” demedi. İdam edilmelerini istedi. İsteğine ulaştı da…”

Bugün Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in idamı için el kaldıranlardan bir çoğu hatırlanmıyor. Sadece Süleyman Demirel “toplumsal aktüalitesini” koruyor. O da çok yakın çevresinin “banka operasyonu” nedeni ile peş peşe tutuklanıp cezaevlerine konulması nedeniyle…

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ülkesini seven insanlardı. İdam sehpasında taburelerini kendileri tekmeleyecek kadar cesurdular.

Asıldılar… onları asanların beslendiği siyasi bulvar ise sürekli kırmızı bültenle aranan devlet adamları üretti. DGM dosyaları, İnterpol bültenleri, bankaların boşalmış kasaları, kendi ülkesini soyan ihaleler arasında ölüyorlar.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan her 6 Mayıs’ta yeniden doğuyor. Bugün de bir doğum günü… bugün günlerden 6 Mayıs, bugün günlerden Deniz, Yusuf, Hüseyin."

chp-6-mayis.jpg