Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı şurada TTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB/TSO Konsey Üyesi Yusuf Cengiz, kentin sorunları ve çözüm önerileri konusunda şu sunumu gerçekleştirdi:

1)     TEŞVİK YASASI : İlimiz, bölgede 30 yıllık çatışma ortamından ekonomik ve sosyal açıdan en çok zarar gören illerden biridir. Hükümetin son teşvik yasası ile ilimiz Bayburt, Erzurum Malatya, Elazığ, Adıyaman illeriyle aynı gruptadır.

Önerimiz Hakkari, Tunceli, Şırnak gibi bölgede en çok zarar gören illere özel bir teşvik yasası çıkarılması; vergi, sigorta, elektrik vb giderlerde 3 veya 5 yıl süreyle indirim yapılmasıdır.

Bölgedeki çatışma ortamının son bulması, barışın sağlanması gerekir. Aksi durumda içinde    bulunduğumuz ortam, girişimcilerin yatırım yapmasına olanak sağlamamaktadır. Tunceli –Ovacık, Tunceli- Pülümür yolları güvenlik nedeniyle sık sık kapatılmakta, ilçelerle ticaret yapma olanağı çok sınırlı durumdadır. Özellikle Tunceli-Pülümür yolunun kapatılması tüm bölgenin ticaretinde büyük bir sıkıntı yaratmaktadır. Ayrıca, yapılan araç yakma ve yol kesme eylemlerini doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. 

Ülkede FETÖ terör örgütü bağlantısı nedeniyle kayyum atanan veya TMSF’ye devredilen şirketin sahipleri elbette hukuk önünde gerekli hesabı vereceklerdir. Ancak gıda, beyaz eşya, mobilya sektöründe faaliyet yürüten bu firmaların binlerce bayisi ve on binlerce çalışanı vardır. Ve bu bayilerin önemli oranda borçları ve alacakları mevcuttur. Özellikle mobilya sektöründe 40 -50 yıldır faaliyet yürüten  binlerce bayii firmaların talepleri doğrultusunda büyük paralar ödeyerek İllerinde örnek mağazalar yapmışlardır.

Talebimiz kayyum atanan veya TMSF’ye devredilen fabrikaların başlarına işin ehlisi kişilerin atanması ve üretimin devam etmesidir. Binlerce esnafımızın ve on binlerce fabrika çalışanının mağdur edilmemesi için Hükümetimizin gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini arz ediyoruz.

2)     ULAŞIM:  Sizin, Ulaştırma bakanlığınız döneminden beri gündemde olan Tunceli-Merkez Akyünlü Köprüsü, Pertek köprüsü, Ovacık-Tunceli yolu, Ovacık -Erzincan bağlantısı ve Ovacık- İliç yolu, Pülümür-Tunceli, Merkez-Nazımiye yol çalışmaları halen başlamadı. Bu yollar, Karadeniz’i Güneydoğu , Doğu Anadolu ve Akdeniz’e bağlayan en kısa yol olup ayrıca İliç yolu ve Ovacık-Erzincan yol bağlantısı, bölgenin Ankara ve İstanbul gibi metropollere ulaşımını yaklaşık 4 saat azaltmaktadır. Bu yolların yapılmasının ilimizin, bölgenin ve ülkenin ekonomisine ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz. Ulaşım konusunda tecrübeli eski bir bakan ve bölgenin sorunlarını bilen bir Başbakan olarak Tunceli halkının sizden çok beklentisi var.

3)     Tarım ve hayvancılık  ve köye dönüş

Köye dönüşler için devlet destek vermelidir. Özellikle ilimizdeki organik tarım ve hayvancılık desteklenmelidir. İlimiz 80’li yıllarda ciddi tarım ve hayvancılık potansiyeline sahipti. Balıkçılık, arıcılık, süt ve süt ürünleri, tahıl ve meyvecilik, bağcılık, termal su kaynakları gibi faaliyetler ilimiz ekonomisi ve istihdam açısından uygun şartlara haizdir.

Doğa harikası olan Munzur ve Pülümür vadilerinde yapımı planlanan baraj projelerinden vazgeçilmelidir. Bu vadiler turizm açısından ilimiz ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Bu vadiler ülkemizin zenginlikleridir.

 Hükümetimiz devlet ticaret yapmaz diyor, ancak ilimizde kamu kurumlarının esasını teşkil edenler kantin ticareti yapıyor. Dolayısıyla ilin esnafı bu kurumların çalışanlarından ticari anlamda istifade edememektedir.

İlimizde bulunan güvenlik birimleri ve kamu kurumları, esnafımızdan alışveriş yaparak destek sunmalı ve ihalelerde yerli üretim yapan firmalara öncelik verilmelidir.

Çarşı merkezinde çok miktarda atıl, okul ve kamu kurumu binası bulunmaktadır. Bunlar TOKİ kapsamında yeniden imar edilerek konut ve iş yerlerine dönüştürülmelidir.

İlimizdeki Munzur Üniversitesi’nin eksik kalan etapları tamamlanmalıdır. Bölgede ve ilimizde eğitime çok büyük önem verilmektedir. İlimiz, üniversiteler arası ve TEOG sınavlarında son dönemde Türkiye 1. si olmaktadır. Ancak gerek ilimizde gerekse ülkede 12 bine yakın memur, akademisyen ve öğretmenin açığa alınması veya ihraç edilmesi ülkede eğitimi ciddi sekteye uğratmıştır. Geçmişte suç işleyen insanlar varsa; bunlarla ilgili gerekli hukuki işlem yapılması hukuk devleti olmanın gereğidir. Bölgede ekonomik ve sosyal olarak ciddi mağduriyet  yaratan bu uygulamanın biran evvel durdurulmasını, açığa alınan ve ihraç edilen memur, akademisyen ve öğretmenlerin göreve başlatılmasını talep ediyoruz.

3. ligde mücadele eden spor kulübümüz olan Dersimspor’a katkı sunulmalıdır.

25 Ekim Salı günü İstanbul’da oynanacak olan Galatasaray-Dersimspor maçına hepinizi davet ediyoruz.