SERHAT OZAN YILDIRIM

Çemişgezek ilçesi Akçapınar Köyü sınırları içinde 5 bin 300 metrekare üzerinde 2015 yılında  Çemişgezek Köylere Hizmet Götürme  Birliği tarafından  354 bin TL'ye yaptırılan Akçapınar köyü mesire alanı 2020 yılı Temmuz ayında Kaymakam Harun Kazez'in isteği üzerine ihale ile satılmasından sonra durumu öğrenen Akçapınar Köyü sakinlerinden Ercan Koçoğlu, Oktay Çeliker, Menderes Demir ve Kahraman Biçkin mesire alanının satış kararının usulüne uygun yapılmadığı, ihale ilanının kimsenin görmeyeceği şekilde yapıldığı ve mesire alanının gerçek fiyatının çok altında yapılarak devletin zarara uğratıldığını  iddia ederek Erzincan Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak ihalenin iptalini istediler.

İdari Mahkeme, ''Mesire alanı gerçek fiyatının altında satılmış ihale usule uygun yapılmamıştır'' diyerek mesire alanının satışını iptal etti

Akçapınar Mesire alanını 160 bin lira ile Yılmaz Gül isimli Elazığlı bir kişiye satışının iptali için Akçapınar Köyü sakinlerinden 4 kişi Erzincan İdare mahkemesine yaptığı başvuruyu esastan görüşen mahkeme 25 Mart 2021'de verdiği kararda mesire alanının gerçek satış bedelinin en az 509 bin lira olması gerekirken 160 bin liraya gerçek değerinin çok altında satıldığı, yine ihale şartnamesi hazırlanmadan ihale yapıldığı ve ihalenin kamu ihale kurumu  tarafından belirlenen ihale şartnamesine göre de yapılmadığına hükmederek satış kararını iptal etti.

TUNCELİ VALİLİĞİ: MESİRE ALANININ GERÇEK DEĞERİ 509 BİN TL, SATIŞ USÜLÜNE UYGUN YAPILMAMIŞTIR

Erzincan İdare Mahkemesi, Çemişgezek ilçesi Akçapınar Mesire alanın satışı ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında  8 Aralık 2020'de aldığı ara karar ile Tunceli Valiliği'ne bir yazı yazarak ihalenin usulüne uygun yapılıp yapılmadığını, mesire alanının satışının gerçek değerinde yapılıp yapılmadığı ile dava konusu işlem ile ilgili herhangi bir adli ve idare soruşturma olup olmadığı konusunu sordu. Tunceli Valiliği'nin bu konuda gerekli bilgi ve belgelerin mahkemeye gönderilmesi istendiği, valilik tarafından 14 Ocak 2021'de mahkemeye gönderilen cevap yazısında ''Söz konusu satışı yapılan Akçapınar mesire alanının 377 bin lira olduğu, arsa bedelinin de eklendiğinde  mesire alanının toplam gerçek bedelinin 509 bin TL değerinde olduğu ve değerinin çok altında satışının yapıldığı ayrıca ihalenin de kanunlara aykırı yapıldığı gerekli ihale şartnamesi düzenlenmedi, yine konunun araştırılması için İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep edildiği'' belirtildi.

BELEDİYE VE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI YETKİ AŞIMI YAPARAK MESİRE ALANININ GERÇEK DEĞERİNİ DÜŞÜK GÖSTERMİŞ

Erzincan İdare Mahkemesi, iptal kararında ''Çemişgezek Kaymakamlığı'nın Akçapınar Mesire alanını satışı ile ilgili olarak Çemişgezek Belediye Başkanlığı ile Çemişgezek Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na resmi yazı yazarak söz konusu satış yapılacak alandaki  taşınmazlar ile ilgili rayiç bedeli istediği, belediye ile odanın mesire alanı için arsa bedeli olarak 150 bin lira değer biçtiği, bu değerin yönetmelikler ile  kanunlara aykırı belirlendiğini belirtti. Mahkeme ayrıca mesire alanının 2015 yılında 354 bin liraya mal olduğu Tunceli Valiliği'nin mesire alanına arsa fiyatı hariç  güncel değer olarak 377 bin lira değer biçtiği, bu nedenle Kaymakamlık, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Çemişgezek Belediyesi'nin kamu idaresinin kanun ve yönetmenlikler ile belirlediği rayiç bedelleri göz önüne almadan yetki aşımı yaparak rayiç bedel belirledikleri ve meslek erbabı bilirkişilerden rayiç bedel alınmadığı tespitine de varıldığı ve yapılan işlem ve değer belirlemelerin hiçbir şekilde  yönetmenlik ve kanunlarda yer almadığı mahkeme kararında  açıkça belirtildiği'' görüldü.

TUNCELİ VALİLİĞİ, SORUŞTURMA AÇTI MÜFETTİŞ İSTEDİ: KAYMAKAMIN YARGILANMASI İÇİN İZİN VERİLDİ

Tunceli Valiliğinin Erzincan İdare Mahkemesi'ne 14 Ocak 2020'de yazdığı resmi yazısında  Akçapınar mesire alanının satışı ile ilgili soruşturma başlatıldığı ve İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş istendiği belirtildi. Tunceli Valiliği'nden alınan bilgide söz konusu mesire alanının satışı ile birlikte yine Çemişkezek Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ilçe genelinde birçok köye  parke taşı döşenmesi için ihale açıldığı ve ödemelerin yapıldığı ancak birçok köye parke taşı döşenmeden ödeme yapıldığı konusunda yapılan şikayetlerin değerlendirilerek İçişleri Bakanlığı'nda müfettiş istendiği  öğrenildi. İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişlerin 2020 yılının son aylarında ilçeye giderek gerekli soruşturma ve incelemeyi yaptıktan sonra mesire alanının satışında usulsüzlük tespit ettiği ayrıca köylere parke taşı döşemesi sırasında birçok köyde ya eksik ya da hiç parke taşı döşenmeden ödemelerin yapılarak  parke taşında en az 400 bin lira devletin zarar uğratıldığı belirtildi.

Yine mesire alanının en az 509 bin liraya satılması gerekirken 160 bin liraya satıldığı, ihale şartnamesi hazırlanmadan tek kişinin ihaleye katılarak ihaleyi aldığı ve devletin büyük bir zarara uğratıldığı kanaatine varılarak Kaymakam Harun Kazez  bu iki soruşturma konusunda yargılanmasına karar verildi. Tunceli Valiliği tarafından soruşturma izni verildiği yine satış komisyonunda yer alan ve kararın altında imzası bulunan Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Sabahattin Özçelik, Birlik Muhasebe yetkilisi Ahmet Delibalta, Köylere Hizmet Götürme Birliği'nde yer alan İl Genel Meclisi üyesi MHP'li Ali Haydar Polat, AKP'li İl Genel Meclisi üyesi Tugay Tayyar, Birlik üyesi ve mühendisi Burak tapan, Birlik üyesi Kıraçlar köyü muhtarı Erkan Demir, ve Dedebeyli köyü muhtarı Emrah Sönmez'ın de yargılanmaları için Tunceli Valiliği'nin izin verdiği belirtildi.

Tunceli Valiliği, eski Çemişgezek Kaymakamı'nın mesire alanı satışı ve köylere parke taşı döşenmesi ihalelerinde usulsüzlük ve devleti zara uğratma  konuları ile ilgili Kaymakam Harun Kazez ve bazı birlik üyelerinin yargılama  izinleri ve soruşturma dosyasını Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti.  Cumhuriyet başsavcılığının sürdürdüğü soruşturmanın tamamlanmasından sonra Kaymakam ve birlik üyelerinin yargılanması Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecek.

Bu arada Tunceli Valiliği, Kaymakam Harun Kazez hakkında şikayetçi olan köylülere de bir resmi yazı yollayarak kaymakam ve komisyon üyeleri hakkında yargılama izni verildiği konusunda bilgilendirme yapıldı.

‘BİZ HALK OLARAK MAHKEMEYİ KAZANDIK, ŞİMDİ USÜLSÜZLÜK YAPANLAR DÜŞÜNSÜN’

Özgür Aydoğmuş sadece kaymakamın değil dönemin valisi Tuncay Sonel’in ve köylere hizmet götürme birliğinin suçlu olduğunu belirterek, “ Bu görmüş olduğunu alan baraj sahasıdır ve komple istimlak arazisidir. Burası ortalama 7 dönümdür. 2016 yılında dönemin valisi Osman Kaymak ve Çemişgezek kaymakamı Soner Kırlı burayı kamu yararına burayı halka açtı. O zaman burası 510 bin liraya yapıldı, geçen sene burayı bir önceki kaymakam olan Harun Kazez, burayı 160 bin liraya arkadaşına peşkeş çekerek vermiş diye duyduk. Biz halk olarak buna tepkimizi gösterdik. İmza topladık ve yargıya taşıdık durumu. Burada sadece Harun Kazez değil iki il encümeni, vali Tuncay Sonel var bunların hepsi suçludur. Normal Sartlarda burası ihaleye çıksa resmi gazetede yayınlanırdı, belediye anons ederdi, köy kahvelerine askı asılırdı bunların hiç biri yapılmadı. Sadece kaymakamlığın web sitesine koyulmuş oda belli bir zaman diliminde atılıp hemen geri çekmişler. Biz halk olarak mahkemeyi kazandık, şimdi onlar burayı usulsüzce satmanın bedelini çeksinler” dedi.

‘509 BİN LİRAYA YAPILAN PARKI 160 BİN LİRAYA SATTILAR’

Köy azası Kahraman Bitkin, valiliğin yargılama izninden memnun olduğunu belirterek” Burası tek bizim köye değil tüm Çemişgezek halkına yapılmıştı, herkes gelip burada pikniğini yapar eğlenirdi. Baraj yakında gelip yüzerdi insanlar. Parkımız usulsüzce satıldı. Buranın yapılış bedeli 509 bin liraydı fakat kaymakam ve beraberindekiler 160 bin liraya sattı. Devletin parasına yazık değil mi? Bu durum üzerine biz heyet olarak dava açtık. Valilik tarafından bize yazı geldi ve komisyonun yargılanmasının önü açılmıştır yazıyor” şeklinde konuştu.