Kentte ilk kez gerçekleştirilen operasyona ilişkin bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, “Hastanemizde Y.U. isimli kadın hastamıza, maalesef günümüzde 25-45 yaş aralığında kadınlarda sıkça rastladığımız myom ve anormal rahim kanaması nedeniyle Op. Dr. Erkan Şimşek ve Op. Dr. Çağdaş Özdemir tarafından ilk defa gerçekleştirilen Laparoskopik Myomektomi (Kapalı Myom Alma Ameliyeti) operasyonu başarı ile uygulanmış ve hastamız sağlığına kavuşturulmuştur” dedi.

Operasyonda kullanılan son teknoloji cihazları ve nitelikli doktorlar ile geniş ameliyat kesileri, kanama kontrolü, uzun iyileşme süreçleri ve yaşam kalitesinin kaybı gibi handikapların artık tarihe karıştığını dile getiren Dr. Özaydın,  “Operasyondan sonra tedbir amaçlı en fazla bir gün yatırdığımız hastamız, ertesi gün taburcu edilerek günlük yaşantısına geri dönüyor” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Sercan Özaydın, Laparoskopik Myomektominin (kapalı ameliyat), Abdominal Myomektomiye (açık ameliyat) göre birçok açıdan daha avantajlı olduğunu da sözlerine ekledi.

BAŞHEKİM OP. DR. ÇAĞDAŞ ÖZDEMİR OPERASYONUN AYRINTILARINI ANLATTI

Ameliyata katılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve aynı zamanda devlet hastanesi başhekimi olan Op. Dr. Çağdaş Özdemir de operasyona ilişkin ayrıntıları paylaştı. Dr. Özdemir, “Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat ya da kansız ameliyat olarak anılan, karına büyük bir kesi yapılmadan ameliyat yapılmasının bir yoludur. İnce, ışıklı laparoskopi (kamera) denen bir alet karnınızın içine 10 mm’lik kesi yapılarak yerleştirilir. Laparoskopi (kamera), ameliyatınızı yapan doktorunuza, pelvik organları görmek fırsatını verir. Eğer tedavi edilmesi gereken bir sorun saptanırsa ek aletler, 5 mm’lik kesiler içinden yerleştirilerek bu tedavi yapılabilir.

Laparoskopi ve histeroskopi ile artık karın açılarak yapılan ameliyatların çoğu açılmadan, kapalı olarak yapılabilmektedir. İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır. Hatta bazı operasyonlarda açık cerrahi ile ulaşılamayan alanlarda kolaylıkla işlem yapmak laparoskopi ile mümkündür. Kullanılan kameranın 1 cm'lik alanı 10 ile 20 cm büyüterek çalışabilmesi en önemli avantajlarındandır. Daha az hasar ve kanama mümkün olmaktadır. Bu nedenle hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha kısa süre kalır ve işine daha erken döner” dedi.

Op. Dr. Çağdaş Özdemir, laparoskopi ameliyatının avantajlarına ilişkin de şu detayları paylaştı:

Daha kısa iyileşme süresi

Daha çabuk işine geri dönme

Daha az ameliyat kanaması

Daha az ameliyat sonrası anemi

Daha küçük cilt kesisi

Daha az karın duvarı infeksiyonları

Daha az yapışıklık

Hangi Durumlarda Laparoskopi Uygulanabilir?

Miyomlar

Düzelmeyen Rahim Kanamaları

Menopoz sonrası Tekrarlayan Kanamalar

Adenomyozis(Rahimde Büyüme, Ağrı ve Kistik oluşum yapan hastalık)

Endometriozis(çikolata kisti)

Pelvik Organ Prolapsusu(Rahim ve Komşu organların Sarkması)

Pelvik İltahabi Hastalık(Rahim, Tüpler, Yumurtalıklar ve Karın zarı iltihabı)

Geçmeyen Kistik vey a Solid Adneksial Tümörler

Kronik Pelvik Ağrı(geçmeyen kasık ağrısı)

Rahim Ağzı Problemleri

Kanserden Korunma

Servikal İntraepitelyal Neoplazi(CIN)

Erken İnvaziv Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri

Atipili Endometriyal Hiperplazi (Rahimi Döşeyen Tabakanın Kalınlaşması

Endometrium Kanseri(Rahim Kanseri)