İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ovacık İlçesi için DAP İdaresi Başkanlığına sunulan 667 bin TL bedeli, yüzde 30’u üretici katkılı bin dekarlık alanda uygulanacak “Tunceli Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi” kabul edildi.

750 dekarlık alanda silajlık mısır ve 250 dekarlık alanda tiritikale yetiştirilmesini hedefleyen hayvancılığın desteklenmesi planlanıyor.

Kabul edilen projeye ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu detaylara yer verildi:

Proje ile İlimiz genelinde hayvancılık faaliyetiyle iştigal eden üreticilerimizin;

•             Kaliteli kaba yem üretimini gerçekleştirmeleri,

•             Et ve süt üretim maliyetlerini azaltmak, ayrıca et ve süt kalitesinde artış sağlaması hedeflenmektedir.

Ayrıca projemiz ile

•             Mera yaylak alanları üzerindeki otlatma baskısını azaltmak,

•             Atıl durumda bulunan tarım arazilerini üretime kazandırmak,

•             Hayvan beslemesinde büyük öneme sahip silajlık mısır ve tiritikale yem bitkilerinin yetiştirilmesini sağlamak amacıyla toplamda 1.000 da (750 da silajlık mısır, 250 da tiritikale) alanda üretim faaliyeti gerçekleştirilecektir.

                Uygulanan projede hayvancılık faaliyeti ile iştigal eden üreticilerimizin istifadelerine sunulmak üzere;

•             Hassas Ekim Makinesi,

•             Mısır Silaj Hasat Makinesi,

•             Ot Silaj Hasat Makinesi ve

•             Silaj Rulo Balya Makinesi alımlarının yanı sıra yaklaşık 3.750.-kg silajlık mısır

Tohumu ve 5.000.-kg tiritikale yem bitkisi tohumu alınacaktır.

Ülkemizde kaliteli kaba yem sorununun çözümü konusunda önemli bir potansiyele sahip olan silaj üretiminin artırılmasına yönelik olarak çalışmalar yoğunlaşmış, buna paralel olarak İlimizde de kaliteli kaba yem üretimi açısından büyük öneme sahip silaj üretimimizin geliştirilmesine yönelik projemiz İlimiz hayvancılığının gelişmesi için katkı sağlayacaktır.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı İlimizde üreticilerimiz için en önemli sorun kaliteli kaba yeme ulaşmaktır. Özellikle projemizin uygulanacağı Ovacık İlçemizde kış şartlarının ağır geçmesi dolayısıyla üreticilerimizin hayvan beslemede ihtiyaç duydukları kaba yem ihtiyaçları karşılanacak ve atıl durumdaki tarım arazilerimiz üretime kazandırılacaktır.

Uygulanan projemiz ile özellikle süt kalitesi ve verimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan ve hayvanların severek tükettiği silaj üretimi ile süt ve ette kalite ve miktar artışı sağlanacak olup nihayetinde üreticilerimizin gelir seviyesinin arttırılması ve silaj üretiminin İlimizde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.