SERHAT OZAN YILDIRIM

2017 yılında kuraları çekilen ve yapımına başlanan TOKİ konukları 2018 yılı sonunda teslim edilmesi gerekiyordu. Aradan tam 3 yıl geçti 320 dairelik TOKİ konukları vatandaşlara hala teslim edilemedi. Evlerini teslim alamayan yüzlerce vatandaşlar, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile birlikte TOKİ binasının önüne gelerek duruma tepki gösterdi.

‘2 YIL GEÇTİ HALA TESLİM EDİLEMEDİ VE MUHATAP BULAMIYORUZ’

Katılanlar adına açıklama yapan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “ Bugün burada TOKİ mağdurlarının mağduriyetlerine ses olmak için burada toplandık. Bu anlamda hak sahibi olup mağdur olanlar gerekse halkımıza destek için buraya gelen insanlarımıza teşekkür ederiz. 2015 yılında hem ekonomik olduğu için hem de ihtiyaç olduğu için halkımız belediyeye başvurmuş, belediyemiz de halktan talep almıştır. 2017 yılında yapı ruhsatları verilerek inşaatlar başlanmıştır. 2018 yılında da kuraları çekilmiştir. 2019 yılında teslim edilecekken Başbakanlık’tan TOKİ alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edildikten sonra süre uzatımı istenmiştir. Bizler bu tip işler yapılırken doğal afetler olabilir, mevsim koşullarının ağırlı olabilir. Oda en fazla 6 ay sürer. Ancak gelinen noktada 2021 yılına geldik ve hala yüzde 75 oranında yapılan bir inşaat sürecindeyiz. 2019 yılında teslim edileceği, aksiliklerden dolayı Kasım ayına ertelendiği ama aksilikler olduğu ileri sürülerek 2020 yılı Haziran ayında teslim edileceği söylenmişken 2021 yılına girdik hala teslim edilmedi ve muhatap bulamıyoruz” dedi.

'ÇÖZÜM BULAMAZSAK EYLEMİMİZİN DOZUNU ARTTIRACAĞIZ'

4 yılda ilçede kira ve arsaların yüzde 400 arttığını belirten başkan Sarıgül, “Tam anlamıyla ilçemizde TOKİ mağduriyeti var. 2 yıl önce teslim edilecek TOKİ hala teslim edilmemiştir. Plan yapan halkımızın da planları alt üst olmuştur. Oturulacak ev bulunamıyor, bu sebeple husumetler doğmaya başlamıştır. Yine aynı sebeple ilçedeki kira ve arsa fiyatları 4 yılda yüzde 400 artmış durumdadır. Buda yoksul halkımızı her geçen gün mağdur etmiş durumdadır. Bizler sürekli müteahhitlerle görüşüyoruz. Sürekli bize bu hafta diğer hafta, ülkedeki yaşanan krizi bahane olarak gösteriyorlar bize. Fiyat farkının çok olduğunu bir türlü bu işe başlanamadığını söylüyorlar. Ana firma kim onu bilmiyoruz  ve bir muhatap bulamıyoruz. Bizler bugünden itibaren belediye olarak kurumsal açıdan, dostlarımızla diğer açıdan bir olup halkımızın mağduriyeti giderilene kadar sürekli bu tip etkinliğimizi devam ettireceğiz. Hatta önümüzdeki haftalarda bir sonuç alamazsak bunun dozajını arttıracağız” diye konuştu.

‘ÖLMEDEN ŞU EVDE OTURSAYDIM’

Hüseyin Balcı(73), “ İlk bize 2018 yılında bitecek denildi, 3 yıl geçti hala teslim edilmedi. Biz mütehitlere zaten güvenmiyoruz, devlete güvendik. O zaman başbakanlığa bağlıydı daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Dilekçe veriyoruz, cevap bile alamıyoruz. Biz çok mağduruz, kiralar da yüksek. Ölmeden evimize kavuşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

1994 yılında köyleri boşaltılınca köy okuluna sığınan Hüseyin Bal, 3 yıldır mağdur olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi;

“Ben 1994 yılında köyler yakılınca geldim bir devlet okuluna sığındım. 94 yılından beri dışardayım. Bir umut dedik TOKİ’ye yazıldık, oda yıllardır bizi uğraştırıyor. Ne zaman teslim edilecek bilmiyorum. 12 milyarımız vardı onu yatırdık hala bir sonuç yok”