HABER: SERHAT OZAN YILDIRIM

Dersim'in Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan işçi emeklisi Ahmet ve Hani Uğurlu’nun 4’ü zihinsel engelli 5 çocukları var. Tek geçim kaynakları emekli maaşı olan ailenin engelli olmayan tek kızı evlenip aileden ayrılırken, engelli Nuray (44), İlhan (39), Semra (37) ve Hasan (28) Uğurlu’nun bütün bakımını anne Hani Uğurlu üstlenmiş.

Haftanın 2 günü çocuklarını rehabilitasyon merkezine götürerek uzmanlar eşliğinde bakım yaptıran Anne Uğurlu, geri kalan zamanlarda ise evde çocuklarıyla ilgileniyor.

bir-annenin-fedakarligi-(6).jpg

Çocuklarının akraba evliliği nedeniyle engelli doğduğunu ifade eden ve gençlere akraba evliliklerinden uzak durması yönünde tavsiyede bulunan Anne Uğurlu " 60 yaşındayım. O zaman şartlarına göre babam 15 yaşında beni öz akrabamla evlendirdi. Ve akraba evliliğinden dolayı kan uyuşmazlığımız vardı ve biz köyde bunun farkında bile değildik. Akraba evliliğinden gençlerimiz uzak dursun, bizim halimizi görsünler. 60 yaşındayım 44 yıldır çocuklarıma zorluklar içerisinde bakıyorum. Çünkü hiç bir ihtiyaçlarını karşılayamaz haldeler. Haftanın 2 günü okula gidiyorlar ve okul gerçekten onlara çok iyi geliyor. Servis geldiğinde adeta dünyalar onların oluyor. Yaz aylarında çocuklar bahçede gezinip bir şekilde enerjilerini atıyorlar fakat kışın evde sürekli oturmalarından şikayetçiler. Gerçekten yaşadıklarımız çok zor bunu sadece yaşayan anlar” diyor.

bir-annenin-fedakarligi-(7).jpg

Eşinin emekli maaşı ve bakım ücretinin geçinmeleri için yeterli olmadığını söyleyen Uğurlu, ”Hasan'ın maaşı da yoktu valimiz eşiyle geldi bizle ilgilendi Hasan' a maaş bağladı ama sağlık sigortası yok şu an. Hastaneye gittiğimiz zaman sürekli ücret ödüyoruz” şeklinde konuşuyor.

bir-annenin-fedakarligi-(2).jpg

Evlerine inen merdivenlerin dik ve kullanışsız olmasından ötürü özellikle kış mevsiminde büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Uğurlu, bu sorunlarının çözümü konusunda belediyeden destek beklediklerini söylüyor.

c347b54d-4fa5-42c1-a396-9c54618441f2.jpg