Konuya ilişkin yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi: “06/07/2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü tarafından ilimizde 15 Yaban Keçisi ve 2 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin avlattırılmasının ihale edileceği duyuruldu. 13/07/2020 tarihinde yapılacak ihale ile birlikte Dersim'in Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin katledilmesi planlanmaktadır.

Başta Dersim Belediyesi ve DEDEF( Dersim Dernekleri Federasyonu) olmak üzere Dersim halkı olarak, modern avcılık adı altında bunun bir katliam olduğunu belirtiyoruz.  Modern avcılık adı altında av turizmini spor faaliyet olarak göstermek,  katliama yasal kılıf hazırlamaktır.

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesi STK’ların, siyasi partilerin ve odaların kesinlik kabul etmeyeceği bir uygulamadır. Halkımızın inançsal, kültürel boyutuyla Bezuvar ve Şamua gibi isimlerle adlandırdığı bu keçilerin yöre halkımız için farklı bir değeri vardır. Bu canlı varlıklara kutsiyet atfedilmiştir. Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi ile Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi'nin öldürülmesi yasaklanmıştır.  Yani Tarım ve Orman Bakanlığı hukuka aykırı bir ihale imza atmaktadır.

İhalenin iptal edilmesi için başta belediye başkanımız olmak üzere ilimiz milletvekilleri nezdinde ilgili kurumlar ve bakanlık yetkilileri ile görüşmeler yapılmaktadır. Her canlının yaşam hakkı olduğu ilkesine dayanarak Belediye ve DEDEF olarak çağrımız bu ve buna benzer doğa ve canlı varlıkların katledilmesine dönük bu tür katliamların yasaklanması, bu yönlü ihalelerin yapılmaması aksi durumda yapılacak ihaleye hiçbir kurum ve kişinin katılmaması ve kutsal sayılan değerlerimize dokunmamasıdır. Herhangi bir avcılık faaliyeti durumunda halkımız doğayı ve yaşamı savunarak bu kendini bu siper edecek, doğayı ve yaşamı savunmakta tereddüt etmeyecektir.”