Başkan Tosun, yazısında şunları dile getirdi:

Son günlerde sosyal medya üzerinden “Pülümür Satılıyor “ paylaşımlarına cevaben;

İlçemizde kadastro çalışmaları 2004 yılında sonuçlanmıştır.

Köylerimizde çalışmalar ise 2011 ile 2014 Yılları arasında tamamlanmıştır.

Kadastro çalışmasında uzun zamandan beri ekip biçen yani kullanım hakkından ötürü hak sahipliği bilirkişilerce onaylandıktan sonra tarla vasfı taşıyan taşınmazlar bölgede nüfusuna kayıtlı veya ikamet eden şahıslara yazılmaktadır.

Ortak kullanım hakkı olan taşınmazlar köy tüzel kişiliğine, mera ve orman dışında kalan eğim derecesi tarla vasfına uygun olmayan veya bilirkişilerce hak sahibi tespit edilemeyen kısımlar da hazine adına kaydedilmiştir.

Bu çalışmalar bir ekip tarafından yürütüldü kadastro çalışması yapan teknik heyet yöreyi ve bölgeyi bilen üç bilirkişi ve köy muhtarı.

Çalışmalar sonuçlandıktan sonra askı süresi bu süre içerisindeki itiraza konu olan taşınmazlar kadastroya tarafından düzeltilmiştir.

Bu çalışmaların yapılmasından sonra on yıl içerisinde dava hakkı bulunmaktadır.

Satılan taşınmazlar ile ilgili ise vatandaşlarımızın hazine ardına tescil edilmiş arazilerin ada parsel numaralarını tespit ederek ilçemiz milli emlak müdürlüğüne müracaat ederek satış talebinde bulunmaktalar.

Bu güne kadar taşınmazlar ile talep edilen satışlar Pülümür’e ikamet eden, yurt dışında yaşayan veya metropollerde ikamet eden ama Pülümür nüfusuna kayıtlı köyde adına taşınmaz bulunmayan veya taşınmazlarına yakın mülk edinme talepleridir.

Yapılan müracaat sonunda diğer kamu kurumlardan her hangi bir tasarrufun olup olmadığı ile ilgili görüşler alınıp ilana çıkıldıktan sonra tespit komisyonunun belirlediği rayiç bedel üzerinden milli emlak müdürlüğünde açık ihale usulü ile satılmaktadır.

Bu satışlar İlgili kurumun internet sitesinde de ve belediyemiz ilan tahtasın da yayınlanmaktadır.

Satılı yapılan taşınmazlardan elde edilen gelirin yüzde 25’i de satışı yapılan köyün alt yapısında kullanılmak üzere özel idare bütçesine aktarılmaktadır.

Satışı yapılan taşınmazlar kesinlikle mera alanları ile ilgili değildir. Meraların tasarrufu Tarım ve Orman Bakanlığına ait olup ait olup iller de oluşturulan mera komisyonunca kiraya verilmektedir.

Kamuoyuna aktarıldığı şekilde bu satışlar sadece Pülümür’e has olmayıp bu satışlar Türkiye’nin her tarafında yapılmaktadır.

Pülümür’de yüksek midir tartışılabilir ama yukarıda da belirttiğim gibi bu satışlar tamamen talep odaklıdır.

Kamuoyuna saygılarımla;