Baro tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Van'da çığ altında kalanlar için yapılan arama çalışmalarında dün 3 cansız bedene daha ulaşıldı. İlk çığ felaketindeki 5 kişiyle birlikte toplam can kaybı sayısı 41'e yükseldi, yaralı sayısı ise 84.

04/02/2020 Van Bahçesaray yolunda bir minibüsün üstüne çığ düşmüş ve bunun sonucunda 5 kişi hayatını kaybetmişti. 8 kişinin de yaralı olarak bulunduğu çığ felaketinde karlar altında kalan 2 kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışmaları tekrardan bölgeye gitmişti. Arama kurtarma ekiplerinin üstünde ikinci bir çığ düşmesi sonucunda 33 kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak dün de facia bölgesinden 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Yaşanan bu çığ felaketi nedeniyle 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Van-Bahçesaray ve buna benzer birçok yolun geçmişten günümüze özellikle kış aylarında ulaşımın en problemli olduğu bir yol olup dönem dönem meydana gelen çığ felaketleri, araçların yolun aşırı virajlı olması nedeniyle uçuruma devrilmeleri sonucu birçok vatandaşımızın vefat ettiği bilinmektedir. Yine yılın büyük bir bölümünde yolların kar nedeniyle kapalı olması nedeniyle bugüne kadar yapılan yol çalışmalarının da yeterli olmayacağı tüm kişi ve kurumlarca sürekli belirtilmiş, ancak ülkenin bir çok yerini tünellerle donatan yöneticiler kalıcı ve etkili çözüm yollarını bu yol güzergahı için üretememiş, yapılması planlanan yolların ise tamamlanması süreci hızlandırılmamıştır. 

Tarih boyunca insanoğlunun karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de hiç kuşkusuz ki doğal afetler olmuştur. Ancak doğal afetlere karşı alınacak önlemlerle yaşanacak felaketler sonrasında can kaybı önlenebilir, etki edeceği alan ve zarar minimum seviyeye indirilebilecektir. Meydana gelen çığ felaketi Van Bahçesaray yoluna ilişkin olarak etkili bir ulaşım hattının sağlanamaması,  öngörülen ve her yıl kendini tekrar eden çığ felaketlerine karşı yeterli ve gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklı olarak meydana gelmiş, bugün gerçekleşen çığ felaketi ile de arama kurtarma faaliyetlerinin işin ehli olan kişilerce koordine edilmediğini, organizasyonun bilinçsizce yapıldığını, arama kurtarma faaliyetlerinin kontrolsüzce önlem alınmaksızın yapıldığını, doğal felaketlere yöneticilerin yeterince hazır olmadığını, idarenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini oluşan son derece vahim tabloyla ortaya koymuştur. ‪İdare üzerine düşen yükümlülükler doğrultusunda meydana gelecek felaketleri öngörmeli, bu doğrultuda gerekli önlemleri almalıdır. Oluşacak felaketlerde arama faaliyetlerini iyi koordine ederek yeniden oluşabilecek felaketlerde can kaybının yaşanmaması için gerekli tedbirleri almalıdır.

Çığ altında kalarak vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”