Baro yönetim kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Asgari ücretin bir ülkede işçilerin alması gereken en az ücret olarak tanımlandığı asgari ücret tüm çalışanların aldığı asgari geçim indiriminden (AGİ) işsizlik ödeneğine, emekli aylıklarından genel sağlık sigortasından yararlanmak için uygulanan yoksulluk testine, sosyal güvenlik primlerinin alt ve üst sınırlarından engelli ve yaşlılık aylığına kadar pek çok unsuru doğrudan etkileyen bir ücrettir.

 Dolayısıyla Türkiye’de asgari ücret sadece bu ücret karşılığında çalışanları değil,  emeği ile geçim mücadelesi veren herkesi yakından ilgilendirmektedir.

Ancak tüm bunlara rağmen ne yazık ki yıllardır işveren-hükümet bloğunun işçiler karşısında Gücü temsil ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararlarında TÜİK vasıtasıyla açıklanan, ücretli kesimlerin çarşıda, pazarda, sokakta yaşadığı gerçek hayat pahalılığı ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan enflasyon rakamlarının temel alınması doğru değildir.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME HEYETİNDE İŞÇİLERİN KENDİ SEÇTİĞİ TEMSİLCİLER OLMALI

Asgari ücretin Türkiye’de ortalama ücret haline Ehveni şere razı etme” politikasının bir aracı haline dönüştürüldüğü adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari, ücret için asgari ücret hesabında işçinin ailesinin temel alınması gerekir.

Asgari ücretin siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, Bunu belirleyecek heyetin içinde gerçekten işçilerin emekçilerin seçtiği temsilciler yer almalıdır.

Geniş Herkesi kapsayan bir toplu pazarlıkla belirlenmesi ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermesi gerektiği düşünüyoruz.

İşçilerin kirasından ulaşımından yakacağından eğitiminden sağlığından dinlenmesine kadar bir işçinin asgari olarak insanca bir yaşam sürebilmesinin faktörleri, dayanakları veya bileşenleri neyse asgari giderlerinin toplamı olarak asgari ücretin en az 4 bin olarak belirlenmesi gerekir.

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULMALI

Asgari ücretin belirlenmesindeki bir ucubelik de vergidir. Türkiye’de emek gücünü satarak çalışanlarla kurumlar vergisi oranları aynıdır. Asgari ücret vergiden muaf olmalıdır.