Komisyon tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “İstanbul Sözleşmesinin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılmasının ve Türkiye tarafından ilk imzacı olarak imzalanmasının 10. Yıldönümünde, sözleşmeden 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararıyla feshedilmesinin hukuka, Anayasaya ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğunu bir kez daha beyan ediyoruz.
Kadına karşı şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın bir sonucu olarak gören İstanbul Sözleşmesi, Kadın yönelik şiddeti insan hakkı ihlali olarak kabul etmektedir.
Kadına yönelik şiddetin arttığı, İstanbul Sözleşmesinin tüm hükümleriyle etkin uygulanması taleplerimizi yükselttiğimiz bir dönemde, İstanbul Sözleşmesinden üstelik hukuka aykırı bir şekilde feshedilmesi kabul edilemez.
Devletin görevi bireylerin haklarını, hayatlarını korumak, eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldırarak şiddetsiz bir ortam ve yaşam hakkı sağlamaktır.
Kadınları ve tüm dezavantajlı grupları korumasız bırakacak çekilme kararının geri alınması için yetkilileri göreve davet ediyor, İstanbul Sözleşmesinin yürürlükte olduğunu, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi, hukuki mücadelemiz sürdüreceğimiz kamuoyuyla saygılarımızla paylaşıyoruz” denildi.