Komisyon raporunda şu detaylar paylaşıldı:

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 2020 yılı boyunca, İstanbul Sözleşmesinde tanımlanmış her tür şiddete ve bilhassa cinsel şiddete uğramış kadın ve çocuklardan aldığı başvurular üzerine, bir yıl boyunca işlenen suçların yargıya taşınması, yargıya taşınan hadiselerin soruşturma ve kovuşturma aşamalarının takip edilmesi hususunda gönüllü olarak görev üstlenmiştir. Başvurularımızın gizliliğini esas alarak 2020 yılı boyunca komisyonumuza yapılan başvurulara ilişkin istatistiki verilerini meslektaşlarımız, kadın örgütleri ve tüm kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:

2020 yılı boyunca komisyonumuza 27 başvuru yapıldı. Başvuruların 20’si ergin, 7’si çocuktu.

Her bir suç tipine göre komisyonumuza yapılan başvuru sayısı: 1 kasten öldürme, 1 şüpheli intihar, 1 kayıp, 8 cinsel saldırı, 8 cinsel istismar, 4 yaralama,3 hakaret, 3 tehdit, 2 şantaj ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına ilişkindi. Bazı başvurular birden fazla suçu içinde barındırmaktadır.

Başvuruların, 1’i tüm çabalarımıza rağmen başvurusundan vazgeçti, 2’si suç yeri başka kentler olduğu için ilgili kentlerdeki baroların kadın merkezlerine yönlendirildi, 1’inin ise Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından süre aşımına uğradığı bildirildi. Kalan başvurulardan 4’ü istinaf aşamasında olmak üzere 12’si kovuşturma aşamasında, 11’i soruşturma aşamasındadır.

İstinaf aşamasında olan 4 dosyanın;

*1’inde sanık hakkında cinsel istismar suçundan 10 yıl, kişiyi cinsel amaçla hürriyetinden yoksun kılma suçundan 6 yıl hapis cezasına hükmedildi,

*1’inde sanık cinsel istismar suçundan beraat etti,

*1’inde sanık hakkında cinsel saldırı ve tehdit suçlarından beraat, şantaj suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ve 10.000,00 TL adli para cezasına hükmedildi,

*1’inde sanık hakkında sarkıntılık düzeyinde cinsel istismar suçundan 3 yıl 4 ay, konut dokunulmazlığının ihlali suçundan 7 ay 15 gün hapis cezasına hükmedildi.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalarda; başvurucuların en küçüğü 9 yaşında en büyüğü 43 yaşında iken şüpheli/sanıkların en küçüğü 12 yaşında, en büyüğü 71 yaşındadır.

Komisyonumuz tarafından takip edilen başvuruların konusunu oluşturan suçların 15’i il merkezinde, 4’ü Hozat ilçesinde, 1’i Pülümür ilçesinde, 3’ü Pertek ilçesinde işlenmiştir.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalardan 5’inde şüpheli/sanıklar tutuklu yargılanmakta, geri kalan dosyalarda ise şüpheli/sanıklar adli kontrol tedbirleri ile tutuksuz yargılanmaktadır.

Kentimizde yaşayan, cinsel dokunulmazlığa ve yaşam haklarına ilişkin suç işlenen kadınları ve çocuklar ile velilerine raporumuz vesilesiyle yalnız olmadıklarını ve komisyonumuzun bundan sonra da başvuru alarak takip etmeye ve sonuçlandırmaya gayret edeceğini bildirmek istiyoruz. Umarız ki 2021 yılı, kentimizde kadınların ve çocukların cinsel dokunulmazlığına ve yaşam haklarına yönelik saldırıların azaldığı bir yıl olur.