Baro yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Türkiye avukatlar günü" Toplantısında; "3 Ocak 1934 de İzmir'de yapılan toplantı " kabul olmuştur.

 5 Nisan 1958 tarihinde iki günlük çalışma sonunda Barolar Birliğinin kuruluş çalışmalarını görüşmüşleri tamamlanmıştır. 5 Nisanın Avukatlar Günü olarak kutlanması 1958 yılında İzmir'de barolar arası bir kurul ve Türkiye Barolar Birliği'nin gerçekleşmesi yolunda bir karar alındı.

Türkiye’nin dört bir yanında, hukuk ve adalet için vatandaşın yanında, en ön safta mücadele veren 125 bin avukatın, artık tahammülünün giderek imkânsız hale gelen maddi ve manevi sorunlarla karşı karşıyadır.

Hukuk fakültelerinde okumakta olan 85 bin öğrenin gelecek kaygısını içinde olduğu bir gerçektir:

"Hukukun üstünlüğü mücadelesinin öncü gücü olan avukatlar, buna rağmen hukuk devleti mücadelesini sürdürmeye devam etmektedir. Avukatın mesleki standartlarının yükseltilmesi, mesleğin sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması, sorunların çözüme ulaştırılması avukatın olduğu kadar devletin, hukukun üstünlüğünün, demokratik toplumun korunması ve geliştirilmesi için zorunludur.

 Çünkü avukatın varlık sebebi, bireyin hakkını korumaktır. Avukat, kanunda yazılı hakları bireyin kullanmasını sağlayan kişidir. Avukata tanınan her hak aslında bireyin hakkıdır. Avukata yönelik her hak ihlali de bireyin hakkının ihlalidir. Avukat, demokratik hukuk devletinin lokomotifi ve koruyucusudur. Avukat, zulme karşı mazlumun, haksızlık yapana karşı masumun temsilcisidir. Avukatlık mesleğinin doğasında bağımsızlık ve özgürlük vardır. Avukatın tabi olduğu tek düzen hukuk düzenidir ve boyun eğeceği efendisi yoktur. Avukatın olmadığı yerde adil yargılamadan, bağımsız ve etkin bir savunmadan ve hukuk devletinden söz edilemez.  Avukat, hukukun üstün olduğu demokratik devletlerin yargılamasının temel taşıdır. Avukatın olmadığı yargılamada keyfilik hüküm sürer ve sonuçlar toplum vicdanını asla tatmin etmez.

Yargı reformunun gerçekleşmesi ve güvenilir bir hukuk sisteminin inşa edilmesi gerekmektedir, "Hukuk güvenliğinin sağlanarak ekonominin rahatlaması ve şenlikli toplumu idealine ulaşılması için avukatlık mesleğinin içinde bulunduğu ve yıllardır dile getirilen sorunların artık çözülmesi gereklidir. Demokratik hukuk devleti idealine ulaşacağımıza dair inancımızı hiç yitirmedik ve asla yitirmeyeceğiz. Mesleğimiz ve halkımız için Demokratik hukuk devleti mücadelemizi daima sürdüreceğiz.

Birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün var olmasında yılmadan çaba gösteren; demokratik hukuk devletinin devamının güvencesi olan siz değerli avukatlarımızın 5 Nisan avukatlar gününü kutlar saygılarımızla kutlarız."