SERHAT OZAN YILDIRIM

Kırklar, Yılan ve Kemerli dağlarının arasında kurulan Çemişgezek ilçesi zengin yaban hayatı varlığının yanı sıra tarihi ve kültürel güzellikleriyle kendisinden söz ettiriyor. Son zamanlarda etkili olan kuraklık nedeniyle Keban Barajı’nın suları çekilince, Elkalkan köyü sınırlarında saklı cennet olarak bilinen Rabat Vadisi’nde 17 ile 18’inci yıllarla tarihlenen ‘Gemici Kilisesi’ ortaya çıktı. Etrafındaki bitki örtüsü ve derin vadiyle bütünleşen kilise 2017 yılında Erzurum Kültür Varlıkları tarafından kayıt altına alındı. Yığma yapım sistemi ile inşa edilen ve çatısı, günümüze kadar ulaşamayan kilisenin zemini de define avcıları tarafından harabeye döndü. Zamanında duvarlarında yer alan motifli ve yazılı duvarlarının yok olduğunu ifade eden köylüler ise tarihe meydan okuyan kilisenin daha fazla tahrip olmadan restore edilip, turizme kazandırılmasını istedi.

‘KADERİ HASANKEYF’E BENZEMESİN ’

Barajın kurulduğu günden beri tarım arazilerinin yanı sıra tarihe de zarar verdiğini söyleyen bölge sakini Fatih Karatepe,” Kuraklıktan dolayı barajın suları çekilince kilise gün yüzüne çıktı, tabi ki Keban Barajı gölünden dolayı bu kilise bu halde. Zaman zaman yarısına kadar ortaya çıkıyordu. Şuanda hal böyle olunca hazinecilere davet çıktı. Çünkü burası gözden uzak korunmayan bir yer. Gelmesi de çok zor bir yer bizim köyümüzden buraya uçurumlardan geliyorsun ve 2 saati buluyor. Köyden de uzak olduğu için biz köylülerde koruyamıyoruz. Eski güzelliğine kavuşamasa da restore edilip turizme kazandırılmasını istiyoruz. Burayı bir bakıma Hasankeyf’e benzetebiliriz. Burası da sular altında kaldı ve yok olup gidiyor. Bir şeyler bulurlar diye defineciler yazılı ve işaretleri taşları sökmüşler, zemininde çukurlar açılmış. Gerçekten yazık günah, insanlığın tarihe sahip çıkması lazım” dedi.

‘ARTIK ELLERİNİZİ TARİHTEN ÇEKİN’

Bölgedeki tüm tarihi yerlerin define avcıları tarafından tahrip edilmesine tepki gösteren Malik Kaya, “ Sadece bu kilise değil, coğrafyamızda bulunan tüm tarihi yerler gerçekten görülmeye değer fakat gelin görün ki hazine avcıları tarafından delik deşik edilmiş. Yeter artık ne istiyorsunuz buralardan. Bir elimde fotoğraf makinesi bir elimde kamera dağ taş gezer bu güzellikleri çekerim. Genelde buralar bilinmiyor ve teşhir olsun diye paylaşımlarımda isimlerini ve konumlarını yazmıyorum. Çünkü biliyorum yeri belli olduğunda gelip kazacaklar, tahrip edecekler. Geldim gördüm ki konum vermeye gerek yok gelip tarihi talan etmişler yazık günah gerçekten. Burası gözlerden uzakta herkesin gelip göreceği bir yer değil. Mutlaka bir yerden duyulması ve bilinmesi gerekiyor. Barajın hemen kıyısında buraya gelmek için patikasız yollardan saatlerce zorlu bir şekilde yürümek gerekiyor. Yazık günah bu kilisenin bir an önce restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.