ERCAN TOPAÇ

SERHAT OZAN YILDIRIM

Dersim’de iş insanı Bülent Açıkgöz tarafından kentte ilk kez devasa bir alanda ay çekirdeği ve kabak çekirdeği ekimi gerçekleştirildi. Bin dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilen ürünlerin hasadın ardından iç piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Dersim’de iş insanı Bülent Açıkgöz tarafından Mazgirt İlçesi’ne bağlı Akpazar Ovası’nda 500 dekarlık alanda ay çekirdeği, 500 dekarlık alanda ise, kabak çekirdeği ekimi gerçekleştirildi. Hasat mevsimi yaklaşırken, Akpazar Ovası rengarenk bir görünüme bürünürken, Açıkgöz, ay çiçeğinden 250 ile 300 ton, kabak çekirdeğinden ise, 70 ile 80 ton civarında ürün beklediklerini söyledi.

Ürünlerini şimdiden büyük talep olduğunu belirten Girişimci Açıkgöz, ürünleri iç piyasanın yanı sıra kendi firmaları üzerinden de paketleyip satacaklarını ifade etti.

-TOHUMUNU GETİRTİP EKİMİ YAPTI

Geçtiğimiz yıl güneşte kurutulmuş domates üretimi yaptıklarını söyleyen Girişimci Bülent Açıkgöz, “Bu yıl da pandemiden dolayı işçi sıkıntısı olduğu için ay çekirdeği ve kabak çekirdeği üretimi yapmaya karar verdik. Gördüğünüz üzere çok güzel sonuçlar aldık. Ay çekirdekleri daha önce Çin’den ithal edilen bir üründü. Ben düşündüm bu ürün neden burada olmasın. Tohumunu getirip bölgemizde ektik. Çok kaliteli bir ürün çıkmak üzere. Bununla beraber kabak çekirdeği de ektik. Kabak çekirdeği denince akla Nevşehir geliyor. Biz bu tabuyu yıkmak istedik. Bölgede farklı alternatif ürünlerin de olduğunu ispatlamak amacıyla bu üretime girdik. Sonuçlar çok güzel. İstiyoruz ki vatandaş eksin” dedi.

-ÜRÜNLERE ŞİMDİDEN BÜYÜK TALEP VAR

Bin dekarlık bir alanda ekim yaptıklarını belirten Bülent Açıkgöz, “500 dekarlık alanda kabak, 500 dekarlık alanda da ay çekirdeği ektik. Ay çekirdeğinden 250 ile 300 ton, kabak çekirdeğinden ise 70-80 ton ürün bekliyoruz. Bu ürünleri yurt içindeki büyük firmaların yanı sıra kendi firmamız üzerinden de paketleyip iç piyasaya satmayı düşünüyoruz. Ürünlerimiz çok kaliteli. Şimdiden çok büyük talep var” diye konuştu.

-SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ DE YAPIYOR

Girişimci Bülent Açıkgöz, çiftçiye ürettikleri ürünün miktarına bakmadan alım garantisi verdiklerini kaydederek, “Ayrıca sertifikalı tohum üretimi yapıyorum. İnsanlar İstanbul’da üretilen bir ürün Tunceli’ye geliyor. Tunceli’deki bir ürün neden İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e gitmesin diyordu. Ben bu yıl Kırşehir, Konya, Kayseri, Nevşehir yörelerine sertifikalı tohum sattım. Çünkü bölgemizde çok kaliteli üretim oldu. Burada özellikle desteklerinden ötürü Tunceli Valiliği’ne, Tarım İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Kırsal Kalkınma Yatırımları programıyla yüzde 50 hibe desteği sayesinde sertifikalı tohum tesisi kurduk. Bu tesiste ürettiğimiz ürünleri Konya’ya, Kayseri’ye, Ankara’ya kadar gönderiyoruz. Yapılan yatırımlarla şu anda yaklaşık 60 kişiyi istihdam ediyorum. Yine 60 kadar tarım işçisini de her yıl istihdam ediyorum. İnşallah daha da devamı gelecek” şeklinde konuştu.

-ÖZVERİ VE EMEK VERMEK LAZIM

Üretim konusunda emek ve özverinin önemli olduğunu Halk Ozanı Aşık Veysel’in dizeleriyle dile getiren Bülent Açıkgöz, “Değerli halk ozanımız Aşık Veysel’in çok güzel bir sözü var: benim sadık yârim kara topraktır diye. Kazmayla da vuruyorsun, çapayla da vuruyorsun o sana gül veriyor. Üretimi arttıralım, herkes çalışsın. Üretelim. Ülkemiz ithal eden değil ihraç eden bir ülke olsun. Topraklarımız, havamız, doğamız pırıl pırıl. Birazcık özveri ve emek gerekiyor. Bunu da yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.