SERHAT OZAN YILDIRIM

Pülümür ilçesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hıver tuz madeninde yüz yıllardır geleneksel yöntemlerle kaya tuzu üretiliyor. Aynı zamanda ilçenin geçim kaynakları arasında da yer alan kaya tuzu yer altında su ile birlikte bulunuyor. İşletmeciler, açtıkları yaklaşık 8 metre derinliğindeki kuyulardan bu suyu borularla çekerek, daha önceden oluşturdukları havuzlara aktarıyor. Su, burada güneşin altında yaklaşık 1 hafta boyunca buharlaştıktan sonra geriye kalan tuz hiçbir işlemden geçmeden ve katkı maddesi kullanılmadan değişik ebatlarda torbalara konularak satışa sunuluyor.

BİN YILDIR BU HAZULARDA TUZ ÇIKARTILIYOR

Bin yıldır tuzlalardan tuz çıkartıldığını ve tuzlanın Türkiye'nin en yüksek dereceli tuzu olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Zeki Tosun, “Burası yer altı kaynak tuzudur. 200 metre ileride 8 metre derinliğinde kuyu var. Dağın altında kaya tuzu var. Kayanın içinden tatlı su geçerek bünyesini eritiyor. Oradan da büyük havuzlara alıyoruz. Su gelip havuzlarda dinleniyor. Dinlendikten sonra kristalize küçük havuzlara veriyoruz. 4 günde bir buharlaşınca tuzu çekiyoruz. Kaynak tuzu en sağlıklı en doğal tuzdur. Göl ve deniz tuzu vardır. Bu kaya tuzu Türkiye tüketiminin yüzde birini oluşturuyor. Eskiden TEKEL tarafından çalıştırılıyordu özelleştikten sonra 17 yıldır biz işletiyoruz. Bu sene pandemiden dolayı geç başladık. Önümüzdeki yıl bir takım yatırımlar yaparak tesisimizi modern hale getireceğiz. Bizi il dışından çok arıyorlar, alanda defalarca teşekkür ediyor. İnternet platformu üzerinde satışlarımıza talep çok. Buranın tam tarihi bilinmiyor bin yıldan beri burası çalışıyor. Belki de daha fazladır. 60 civarında göl var bir kısmı pandemi sürecinden dolayı aktif değil” dedi.

ÜRÜNLERDE HİÇBİR KATKI MADDESİ YOKTUR

Tuzlarda hiçbir katkı maddesi bulunmadığına dikkat çeken Ali Haydar Tosun adlı çalışan” Kuyumuz ileride derenin içerisinde. Motor ve borular vasıtasıyla en büyük havuza su aktarılır. Dinlendikten sonra göllere dağıtırız. Tuzun ilk oluşumu 10 günü bulur. Hava ne kadar sıcak olursa o kadar ince tuz çıkar. Tuz olduktan sonra havuzlardaki suyu tam kurutmuyoruz. Fırça yardımıyla tuzu çekip alıyoruz. Ondan sonra paketleyerek depolarımıza taşıyoruz. 5,10 ve 20 kiloluk paketlerimiz var. Tuzumuz tamimiyle doğaldır, yerden çıktığı gibi hiçbir katkı maddesi koymadan paketleriz. Tuzumuzu herkese öneririz” şeklinde konuştu.