Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Nurhayat Altun hakkında “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla açılan davanın 11’inci duruşması Tunceli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya  Altun, SEGBİS sistemi ile katıldı.

Duruşmada söz alan Nurhayat Altun, 2 yıldan fazla süredir hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu iddia ederek yargılanmasının hukuki değil siyasi olduğunu söyledi.

Altun'un ardından savunma yapan Avukatı Reyhan Yalçındağ, müvekkilinin 2 buçuk yıldır seçilmiş bir belediye eşbaşkanı olarak tutuklu kalması suçların önlenmesini değil muhalefetin susturulmasını hedeflediğini iddia ederek, "Müvekkil ve diğer HDP vekilleri ve belediye eşbaşkanları aleyhine hazırlanan fezlekelerin tamamı konuşma, miting, toplantı gibi siyasi etkinliklere ilişkindir. Bütün bu değerlendirmeler ışığında, müvekkilin belediye eşbaşkanlığı görevinin 2 buçuk yılını tutuklu geçirmesi sebebiyle Anayasa’nın madde 19 ve AİHS 5’inci madde ile korunan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, Anayasa’nın 67’nci maddesi ve AİHS ek 1 No’lu protokolün 3’üncü maddesi birlikte ihlal edilmektedir. Söz konusu ihlalin daha fazla devam etmemesi için müvekkil hakkında tahliye kararı verilmesi gerekmektedir” dedi.

Yalçındağ'ın ardından diğer avukatlar da söz alarak Altun’un tahliyesini talep etti.

Kararı değerlendiren mahkeme heyeti, Altun’a “örgüt yöneticiliğinden” 10 yıl hapis cezası verdi.