Alevilik ve Bektaşilik tarihinin önemli dönüm noktaları TRT'nin Kürtçe kanalı TRT Şeş'te Müfid Yüksel ve Ahmed Demir tarafından tartışılıyor.

"Neynika Tarixé-Tarihin Aynası" isimli programda Kürtçe'de ilk kez tartışılacak olan Alevilik ve Bektaşilik konusunda şu başlıklar ele alınacak: "Alevi Bektaşi kimliğinin tarihi temelleri ve oluşumu, Baba İlyas-i Horasani, Hacı Bektaş-i Velî Ve Bektaşilik; Safevi ailesinin kökeni ve yükselişi, Şah İsmail Ve Safevî Devleti; Safevilerin Tarikattan Mezhebe; Şeyhlikten Şahlığa dönüşümü. "Kızılbaş" adlandırmasının kökeni. Osmanlı-Safevi çatışma ve savaşları, Anadolu Alevilerinin buradaki konumu. IV. Murad devrinde Kasr-ı Şirin andlaşması ve sıcak savaşın sona ermesi, bu durumun alevilere yansıması. Hacı Bektaş çelebîleri ve Aleviler. II. Mahmud, Yeniçerilik Ve Bektaşilik"

Müfid Yüksel ve Ahmet Demir tarafından ortak sunumu yapılan bu tarihi program yarın yani perşembe gecesi saat 22.45'te TRT Şeş'te yayımlanacak.

Geçen hafta yayınlanan ilk programda, Birinci ve İkinci Meşrutiyet, Kanun- i Esâsî; Osmanlı-Kürt İlişkileri, Hamidiye Alayları, 2. Meşrutiyet'te Bediüzzaman, Osmanlı - Arnavut İlişkileri ve Meşrutiyette Arnavutların Osmanlı'dan Kopuşu gibi konular ilk kez Kürtçe olarak anlatılmıştı.