GÖKHAN GERÇEK

NTV

ANKARA - Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis, düzenlenen basın toplantısında, partinin hedef ve amaçlarını anlattı.

Ziya Halis, “Türkiye de 60 parti varsa 59’u da sünnidir. O partilere de sünni partileri mi diyeceğiz? Her ırkın, her mezhebin partisi olacağız. Daha doğrusu bir Türkiye partisi olacağız” dedi.

Partinin kuruluşuna destek veren Alevi Bektaşi Federasyonu’nun genel başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Servet Demir de Ziya Halis'in yanındaydı.

EDP'nin bir Alevi partisi olmadığına vurgu yapan Halis, Alevi örgütleri ile birlikte hareket etmelerinin nedenini anlattı.

Halis, “Alevi örgütlerinin yanımızda olması bir siyasi tercihten kaynaklanmaktadır inançlardan değil, mezheplerinden dolayı değil” diye konuştu.

EDP Genel Başkanı Ziya Halis, partinin çizgisini de "Demokrat sol kitle partisi" olarak tanımladı.

Halis, şöyle konuştu: “Devlet, inançlar arasında her kesime eşit mesafede olmalıdır. 'Devletin dini olmaz' anlayışı içindeyiz. Laik ve demokratik bir Türkiye istemekteyiz. Laiklik adına uygulanan hataların tümünü düzelteceğiz. Sosyal demokrasinin solun ne olduğunu varolan partilerle bizim aramızdaki farkın ne olduğunu burada görecektir.”

EDP, Cumartesi günü yapılacak kurultayla SHP ile birleşecek.