Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyoloji Bölümü'nün alevi örgütlerinin desteğiyle yürüttüğü 'Aleviler ve Ayrımcılık Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Ankara Gür Kent Hotel'de düzenlene basın toplantısında açıklanan sonuçlara göre Aleviler; apartman, site ve sokaklar başta olmak üzere yaşam alanlarının tümünde ayrımcılığa maruz kalıyor.

Sonuç raporuna göre, 4 Aleviden 3'ü son bir yılda ayrımcılığa uğradığını belirtti. Alevilerin yarısından fazlası ise son 5 yılda ayrımcılığın yaygınlaştığını düşünüyor. İnançsal açıdan kendilerini azınlık olarak gören Aleviler, polis, ordu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ayrımcılığa son vereceğine inanmıyor. 5 Aleviden 4'ü de AKP hükümetinin sorunlarını çözemeyeceğini düşündüğünü ifade etti.

'Aleviler cehennemden korkmuyor, cehennemi yaşıyor'

Araştırma projesinin sorumlularından Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir, Alevilerin cehennemden korkmadığını, çünkü Türkiye'de cehennemi yaşadıklarını dile getirdi. Erdemir, Alevilerin ordu, polis , hükümet gibi devlet organlarına güvenmediğini belirterek, darbeye en fazla karşı çıkan kesimin Aleviler olduğunu gördüklerini ifade etti.

Açıklamada söz alan Alevi Kültür Dernekleri Merkez Yönetim Kurulu üyesi Turan Eser de Türk-İslam sentezinin kendilerine dayatıldığını söyleyerek, Yeni Şafak, Zaman gazetesi ve Samanyolu TV'nin Alevilere karşı ayrımcı bir yayın çizgisinde olduğunu belirtti.

Sendika.Org - 12 Temmuz 2010