Sadece ‘indeks’ şeklinde hazırlanan doktora tezinin kabulüyle adından söz ettiren Erzincan Üniversitesi, bu kez de ‘Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu’ için hazırlanan program değişikliği ile gündemde.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Erzincan Valiliği işbirliğinde 26-28 Eylül tarihlerinde ‘Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu’ düzenlenecek. Tarih Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi Dr. Yalçın Çakmak da sempozyuma hazırladığı, “Şemseddin Sâmî ve Vital Cuinet’in Çalışmalarında Erzincan” başlıklı bildiri ile başvurdu. Çakmak’ın bildirisi sempozyum düzenleme kurulu tarafından kabul edilerek üniversitenin internet sitesinde yayınlanan ilk sempozyum programına dahil edildi. Ancak sempozyuma kısa bir süre kala programda değişiklik yapılarak Dr. Yalçın Çakmak’ın ismi son anda programdan çıkarıldı.

BİLİM KURULU KABUL ETTİ, DÜZENLEME KURULU UYGUN GÖRMEDİ

Sempozyum programından adının çıkarıldığını tesadüfen öğrenen Dr. Yalçın Çakmak, üniversite yönetimi tarafından isminin çıkarılma nedeni olarak ‘ekonomik sebepler’in gösterildiğini söyledi. Böyle bir durumla daha önce karşılaşmadığını ifade eden Çakmak şunları söyledi:

“Programda adım yayınlandı. Hatta gittiğimizde kalacağımız yere kadar ayarlandı. Sonra tesadüfen ismimin çıkarıldığını fark ettim; üniversiteyi aradım. Bana 17’sinde programdan çıkarıldığıma dair mail göndermişler ama kurum mailime gönderdikleri için görmedim. Telefonla görüştüğüm üniversiteden bir yetkili ‘ekonomik sebepler’ ile adımın çıkarıldığını söyledi. Gönderilen mailde ‘Daha önce bilim kurulu tarafından kabul edilen tebliğiniz, görülen lüzum üzerine düzenleme kurulunca uygun görülmemiştir’ yazıyor. Ben tesadüfen yeniden bakmasam programdan çıkarıldığımı bilmeyeceğim.”

‘ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUM’

Sempozyum programından çıkarılmasına anlam veremediğini, üniversitenin de tatmin edici bir açıklama yapmadığını belirten Çakmak, yaşanan durum için, “Tam bir rezalet” dedi. Çakmak, “Düzenleme Kurulu tarafından kabul edilen bir bildiriyi, program yayınlandıktan sonra neden değiştirdiler, bilmiyorum. Bilim dünyasında böyle bir davranış olmaz. Görülen lüzum üzerine diyorlar; nedir bu lüzum; açıklasınlar. Konuyla ilgili üniversiteden açıklama bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Müzeyyen Yüce/gazeteduvar.com.tr