Dersim’in Hozat ilçesi Tavuklar (Kardelen) Köyü’nde geçtiğimiz günlerde bir olay yaşanmış ve olayda Hüseyin Aslan adlı kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan olayın bazı basın yayın organlarında "gübre kavgası" şeklinde yer alması üzerine her iki aile de konuya ilişkin açıklama yaptı.

Hozat’ta HDP Seçim İrtibat Bürosu’nda gerçekleştirilen açıklamayı yaşanan olayda hayatını kaybeden Hüseyin Aslan’ın Kızı Güler Aslan okudu.

Aslan açıklamasında şunları kaydetti:  “Babamız, 6 Mayıs günü geçmişi olumsuzluklarıyla bilinen tescilli A. Efter Aslan tarafından haince bir silahlı saldırıya uğrayarak katledildi. Bu olayın basit bir adli vaka olduğunu düşünmüyoruz. Aksine olayın şaibeli bir durum olduğunu ve meselenin aslının araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zorunlu göç kapsamında köyünden sürgün edilen babamız, Dersim halkının ısrarlı mücadelesi sonucu topraklarına geri dönen köylülerinden olmuş ve Tavuklar Köyü’nde yaşamını sürdürmeye devam ederken köye dönüş ısrarında takındığı devrimci tavır ve tutuma karşı bilinçli olarak hedef seçilmiş ve katledilmiş olduğunu düşünüyoruz.

Yazılı ve görsel basın aracılığı ile yapılan arazi- gübre kavgası, kan davası şeklinde kamuoyuna lanse edilen haberler asılsızdır. Olaylar kişisel bir münasebetten dolayı gerçekleşmemiştir. Bu haberler geçmişte olduğu gibi bu gün de Dersim Halkını itibarsızlaştırmak için yapılmaktadır. Dün olduğu gibi bugün de Dersim Halkını itibarsızlaştırma, Dersim halkının öz kültürünü yok ederek kardeşi kardeşe vurdurtma siyaseti güdülmektedir. Hüseyin Babamız şahsında Dersim Halkına karşı yürütülen bu haksız itham ve gerçek dışı çarpıtmalara karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Davanın hukuksal mücadelesini sonuna kadar takip edeceğiz.

Hozat’ın Derik Köyünde geçtiğimiz günlerde yaşanan olaya karşı sağduyulu olmak zorundayız. Değerlerimize sahip çıkmak bizlerin sorumluluğudur. Sorunları çözme yolumuz şiddet olmamalıdır. Başta Dersim Halkı olmak üzere tüm duyarlı kurum ve kişilere şimdiden verecekleri destekten dolayı teşekkür ederiz.”

Güler Aslan’ın açıklamasının ardından A. Efter Aslan’ın Kızı Nazlı Demir de söz aldı.

Yaşanan olay nedeniyle Hüseyin Aslan ailesinden özür dileyen Nazlı Demir, olayı kınadıklarını ve lanetlediklerini böylesi bir olayın başlarına gelmesinden ötürü üzgün olduklarını söyledi.

Açıklamanın ardından yaşamını yitiren Hüseyin Aslan’ın ailesi ile A.Efter Aslan’ın ailesi birbirlerine sarılarak dayanışma örneği sergiledi.