21- 24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde sahne alacak olan Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa’ uygun olmadığı gerekçesiyle, Moğultay Mahallesi Sanat Sokak’tan Kışla Meydanı’na yapılacak olan yürüyüşe de ‘2022 yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Güzergahı’na uymadığı gerekçesiyle izin verilmedi. Ayrıca, konserlerin düzenleneceği stadyumun da o tarihlerde ‘Bakım ve onarım çalışması’ olacağı gerekçesi ve KYK yurtlarının tahsis edilmesinin uygun olmadığı belirtildi. Öğlen saatlerinde Tunceli Belediyesi’nin de içinde bulunduğu Festival Tertip Komitesi, yasaklardan dolayı festivalin iptal edildiğini duyurdu. Aralarında HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Baro başkanı Kenan Çetin, tertip komitesi üyeleri, STK ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların olduğu kalabalık valiliğin yasaklamasına tepki göstererek Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı.

2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği'nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi.  Sanat Sokağı'nda bir araya gelen Tertip Komitesi üyeleri, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Baro başkanı Kenan Çetin, STK ile siyasi parti temsilcileri ve yüzlerce yurttaş sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.  Yürüyüşün ardından Tertip Komitesi adına açıklama yapan Orhan Çelebi, valiliğin müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararına ilişkin, "Bu karar Dersim ilinin terörize edilmesi, yasaklı iller arasına alındığı ve bu ilde yaşayan binlerce halkın potansiyel suçlu ilan edildiği anlamına gelmektedir. Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir. Bugün itibarıyla festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama kararının valilik tarafından hayata geçirildiği görülmektedir" dedi.  Tadilat, bakım ve onarım çalışmalarının festival dönemine denk getirilmesine de tepki gösteren Çelebi, “On binlerce insanın Dersim’e geleceğini bildiği halde tadilatları bu süreçte başlatmaları manidar değil midir? Festival sonuna ertelenemez miydi?” diye sordu.  

‘İDARE BİZE KAPILARINI KAPATTI’  

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da iptal kararının valilik yasakları nedeniyle alındığını söyleyerek, "Özellikle son bir haftada çalışmalarımızı hızlandırmamıza rağmen, idare bize kapılarını kapattı. 20 yıla yakındır süreç içerisinde bütün pansiyonlar, yürüyüşler, stadyumlar açıkken bugün bunların kapatılması aslında festivalin yasaklanması anlamına geliyor” diye konuştu.  On binlerce insanın Dersim’de sokakta tutulmasının doğru olmadığını söyleyen Maçoğlu, alınan kararların yasaklama kararı olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Tertip komitesi bu festivalin olması için çok fazla zaman ve emek harcadı. Onlarca esnaf stant açtı. Ama gelin görün ki bunların hepsi cezalandırıldı. Dersim halkı bunu çok iyi anlıyor" dedi.  Festivali “iptal” olarak değil de “Yasaklandı” olarak gördüklerini belirten Maçoğlu, “İnsanları sokaklarda tutarak, insanları uzun kuyruklarda aramalarda tutmak bu şehrin karına değil. Hiçbir zaman festival bu kadar baskılanmamıştır. Bunu zorlaştırmak, insanların karşı karşıya gelmesini sağlamayı doğru bulmuyoruz. Bizler yasaklanan her şeyi kabul etmediğimizi belirtiyoruz” dedi.  Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin konserlerinin ve Dersime girişlerinin yasaklanmasına da değinen Maçoğlu, “Bütün sanatçıların konserleri yasaklanan sanatçı dostlarına sahip çıkmasını bekliyoruz. Artık buradaki tavrın tüm il ve ilçelerde yayılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.  

'DÜŞMAN POLİTİKASI UYGULUYORLAR’  

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da AKP-MHP ittifakının uzun süredir inançlara, kadınlara, doğaya karşı düşman bir politika yürüttüğüne dikkat çekerek, Dersim festivalinin yasaklanmasının da AKP-MHP ittifakının görünen son yüzü olduğunu belirtti. Başaran, “Bu güvenlik gerekçesi ya da en kolay uyguladıkları ‘Terörize’ etme uygulamasıdır. Uzun bir süredir halka, kadınlara, kimliklere karşı net bir düşman politikası uygulanıyor” ifadelerini kullandı.   

AYDINLARA DESTEK ÇAĞRISI  

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Özkan Tacar ise, “Bu yasakları tanımadığımızı merkezdeki yapılan tüm festivalleri ilçelere yaymıştık. İlçedekilere de sesleniyoruz bu yasaklara karşı bizle omuz omuza olun. Biz karpuz, kiraz, kayısı festivali yapmıyoruz. Aydınlar festivalimize sahip çıkmalıdır” diye belirtti.  

‘HUKUKTA YERİ YOK ‘

Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin ise, festivalin düzenlenmesi için iki aya yakındır çalışmaların yapıldığını söyleyerek Dersim Belediyesi’nin ekonomik olarak da bir yük altına girdiğini söyledi. Alınan kararların hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Çetin, “Gördük ki ne hukukta ne kanunda ne anayasada olan yasakları uygulamaya başladılar” diye konuştu. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Arslan da valiye seslenerek, “Bırakın bu topraklarda insanlar özgürce sanatını ve kültürünü yaşasın" şeklinde konuştu.   

İLÇELER İPTAL EDİLMEDİ  

Merkez programı iptal edilirken, ilçelerde programlar gerçekleştirecek. Konuya ilişkin Hozat, Pertek ve Ovacık Belediye Başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi: “19 Temmuz tarihinde yaptığımız ortak açıklamada festivali her ne olursa olsun planladığımız şekilde gerçekleştireceğimizi beyan etmemize rağmen bugün alınan iptal kararını doğru bulmuyoruz. Ayrıca alınan kararların kapsayıcı ve katılımcı süreçlerle alınması gerekirken tertip komitesinde olmamıza rağmen biz ilçe belediyelerini dahil etmeden böyle bir karar alınmasını da yöntem açısından doğru bulmuyoruz. Sanatçılarımıza yönelik baskıların arttığı, pikniklerimizin yasaklandığı, coğrafyamızın maden ve benzeri talan projeleri ile yağmalanmaya çalışıldığı bir dönemde Festivali iptal etmenin bugüne kadarki hafızaya uymadığını ve yasakçı zihniyetin işine geleceğini düşünüyoruz. Bu düşüncelerle; Ovacık, Hozat ve Pertek’te 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni planlanan programa uygun şekilde gerçekleştireceğimizi tüm halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız.”