CHP il örgütünün ‘128 Milyar dolar nerede’ yazılı pankartı polis tutanak tutarak el koyarken, Emek Partisi il binası önünde toplanan partililere bayrak açmamaları konusunda uyarıda bulunan emniyet güçleri ile partililer arasında alana girişte kısa süreli gerginlik yaşandı. Emniyet güçleri bayrakları sadece alanda açabileceklerini söyleyerek kısa süreli olarak alan girişini kapattı. Daha sonra alanda bir araya gelen Siyasi parti temsilcileri ve emekçiler, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

‘İKTİDAR PANDEMİYİ İŞÇİ GREVLERİNİ YASAKLARKEN HATIRLADI’

Emek ve Demokrasi platformu adına açıklamayı yapan Tümbel-Sen şube Başkanı Mazlum Doğan, tam kapanma kararını eleştirerek şunları dile getirdi “ milyonlarca işçi ve emekçinin çalışmak zorunda kalacağı bir tam kapanma kararı alınmıştır. Bu kararla toplum sağlığı bir kez daha sermayenin çıkarlarının gerisinde kalmıştır. Yine bu kararla 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerin sözü kesilmek istenmiştir. Pandemiyle geçen son 1 yılda patronlar kârlarına kâr katmakla kalmadılar, devletin açıkladığı 100 milyar liralık destek paketini 98 milyar lirası patronlara verildi. Ve yine iktidar patronların 230 milyar liralık vergi borçlarını sildi. İktidarın politikalarında biz işçi ve emekçilerin payında düşen ise ağır sömürü koşullarında çalışmaya zorlamak, esnek çalışmak, ücretsiz izinler ya da kod29 adı altında damgalanarak işten atılma oldu. Pandemiyle mücadele için 28 gün tam kapanma işçi ve emekçilere sosyal destek ve yaygın aşılamanın zorunlu olduğunu söyleyen bilim insanları ve sağlık örgütlerinin sesini duymayan iktidar, pandemiyi sadece işçi grevlerini, her türlü hak ve eylemi yasaklamak için hatırladı” dedi.

‘BU DÜZENE ARTIK YETER DİYORUZ’

Doğan, Güvenceli çalışma hakkının yok sayıldığını söyleyerek ”sözleşmeli, ücretli, vekil, taşeron İŞKUR çalışanı gibi onlarca parçaya bölünmüş güvencesiz istihdama mahkûm olmamız bekleniyor kod29 ile binlerce işçi sendikalaşma hakkını kullandığı için işten atıldı. Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin, ortadan kaldırıldığı her seferinde bizim değil, sermayenin patronların yüzünü güldüren bu bozuk düzen bizim düzenimiz değil artık yeter. Madem biz durdurduğumuzda ekonomi duruyor madem biz olmadan hayat duruyor o zaman emeğimizin çarkları arasında bizi ezip yok sayan bu bozuk düzene artık yeter diyoruz ”diye konuştu.

‘TÜM KAYNAKLAR SERMNAYE İÇİN SEFERBER EDİLDİ’

Ardından söz alan Genel-İş işyeri temsilcisi Umut Balıkçı, şunları ifade etti “İktidar salgın sürecinde zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında üretimin durdurulmasına, ücretli izin uygulanmasına, tüm çalışanların gelirlerinin güvence altına alınmasına, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasına, fatura ve kredi borçları ertelenmesine ilişkin temel taleplerimize kulak tıkadı. Tüm kaynaklarını sermaye için seferber etti. İktidar demokrasi taleplerinin sesini kısarak emeğin de sesini kısmaya çalışıyor. Halkın iradesi yok sayılıyor, TBMM işlevsizleştiriliyor, hukuk ortadan kaldırılıyor ve adalet mekanizması daha çok siyasallaşıyor. İşçilerin, öğrencilerin, kadınların hak arama mücadeleleri iktidarın orantısız şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor. Hukuksuz olarak işten edilmelere,KOD-29 zulmüne, Ücretsiz İzin uygulamasına, İşsizlik Sigortası Fonu’nun talan edilmesine,Asgari ücretten alınan vergilere, Doğanın talanına ve sömürüsüne son verilsin istiyoruz “ dedi.

HDP Dersim milletvekili Alican Önlü yaptığı konuşmada “Demokratik siyaseti iktidar bütün olanaklarını kullanarak gasp ediyor. HDP’yi rehin alarak, bütün faaliyetlerini terörize ederek yargıyı koz aracı olarak kullanıp düzmece bir kapatma davası açıldı. 128 milyar dolar nerede sorusuna bu iktidar yetkilileri cevap verdiler aslında. Verdikleri cevapta paranın askeri harcamalara kullandıklarını söylediler. Bu iktidar meşruluğunu kaybetmiştir fakat tek hatamız demokrasi ittifakının sağlayamamaktır” ifadelerine yer verdi.