27 Haziran 2021 Pazar günü Görkemli Hatıralar programı Elazığ'da yapıldı. Elâzığ’ın eski bir yerleşim yeri olan Harput'tan yayın yaptılar. Harput'taki tarihî yerleri görüntülerde izlerken heyecanlanmadım değil. Öğretmenlik mesleğinin yedi yılını Elazığ-Maden'de geçirdim. Bu nedenle Elazığ'a sık gidip geliyorduk. Tarihî Harput yerleşim yerine de ziyaretlerimiz oldu.

Harput, tarihle içli dışlı dağların tepesinde kurulmuş bir yer. Harput Kalesi gerçekten eski tarihin gerçek bir yansıması. Programda konuşanların anlattığına göre Urartu'lar döneminden kalmış; hâlâ sapasağlam görünüyor. Az buz değil, 2 bin 800 yıllık. Onca depreme, onca doğal felakete dayanarak günümüze kadar gelmiş. Belli ki, o zamanın mimarları ve ustaları hile yapmamış. Bilgilerini kötüye kullanmayarak dayanıklı yapı inşa etmişler.

Görüntüler arasında Eğri Minare de var. O da aşağı yukarı bin yıllık bir yapı. Eğriliğine baktığınızda İtalya'daki Pizza Kulesi'ne benziyor. Harput, bir tarih kenti görünümünde. O yükseklikten Elazığ'a kuşbakışı seyredebiliyorsunuz. Elazığ, ayaklarınızın altında kalıyor. Harput'a çıktığınızda efil efil bir rüzgâr yüzünüzü yalar geçer. Yazın orası dinlenmek, kentin gürültüsünden, karmaşasından, sıcağından kaçmak için iyi bir seçim.

Elazığ Musiki Cemiyeti üyeleri programın yapıldığı yerdeydi. Yine opera sanatçısı ve usta müzik insanı Halûk Tolga İlhan da etkili sesiyle programın daha canlı olmasını sağladı. Elazığ CHP milletvekili Gürsel Erol da konuşmalarıyla Elazığ'ın ve Harput'un tanıtılmasında önemli katkılar sundu. Elazığ, müzik alanındaki zenginliğiyle tanınmış bir kent. Oranın ezgilerini, kendi deyişleriyle çok güzel seslendiriyorlar. Hüseynik ve Mamoş türkülerini Elazığ Musiki Cemiyeti üyeleri ile Halûk Tolga İlhan söylerken uyumlu bir birliktelik oluşturdular. Çayda Çıra Halk Oyunu Ekibi de danslarıyla programa ayrı bir renk kattı. İzlerken oraları görüp bildiğimiz için yürek atışlarımız hızlandı.

Serhan Asker'in hazırlayıp sunduğu kültür, sanat ve eğlence programında Elazığ'dan yetişen kültür, sanat ve bilim insanları da anıldı. Ankara'nın eski unutulmaz belediye başkanı Vedat Dalokay, yazar Adnan Binyazar, şair Adnan Yücel de değinildi. Eğin Türküleri söylenirken büyük şair Enver Gökçe anılmadan olmazdı. Ayrıca ünlü tiyatro ve seslendirme sanatçısı Mümtaz Sevinç de Elazığ'lıydı. İzlerken bu kültür, sanat ve bilim insanları yeniden belleğimizde yer etti. Elazığ, bunların dışında birçok değerli bilim, sanat ve kültür insanı yetiştirmiştir. Bu insanlar Türkiye'nin kültür yaşamına bir zenginlik katmıştır. Yine unutmadan söyleyelim Naci Görür gibi değerli bir deprembilimcisi de yetiştirmiştir. Bu bilim, sanat ve kültür insanları Elazığ'ın değerleri ve güzel yüzleridir.

Böyle programlar izleyicilerin daha çok ilgisini çekiyor. Yörenin her yönüyle tanıtılmasında önemli bir işlev görüyor. Elazığ'ın dışında yaşayanlar buna benzer programlardan sevinç duyuyorlar. Programda kendi türkülerini, şarkılarını, oyunlarını gördüklerinde yüzleri gülüyor insanların. Başka yerlerde yaşamak doğup büyüdükleri yerlerle bağı koparmak anlamına gelmiyor. Çocukluğu, gençliği orada şekillenmiş, oranın havasını solumuş ne de olsa. Yerele ilgi gösterilmesi, oradaki insanları mutlu ediyor. Programı izlerken nasıl sevindiklerini her yerden gelen telefon iletilerinden anlıyoruz.

Buna benzer kültür ve sanat programları insanların yakınlaşmasında, dayanışmasında çok etkili oluyor. " Kendi şarkılarını, türkülerini, güzel sözlerini (dinlemek) nerede olurlarsa olsunlar onları mutlu ediyor. Bizim de türkülerimiz, şarkılarımız çok güzel dinleyin, kültürel zenginlik kazanın diyorlar. Böylelikle her yörenin kültürel özelliklerini öğreniyoruz. Kültürler birbirlerine yakınlaştıkça, insanların arasındaki buzlar çözülüyor. Programı izlerken her kültürün bir zenginlik olduğunu anlıyoruz. Toplumundan kendini sorumlu hisseden her insan bunun önemini her fırsatta anlatmaktan çekinmiyor.

Elazığlı kadınlar programa yöresel giysileriyle çıktılar. Yöresel yemeklerini de programda tanıttılar. Halk Oyunları Ekibi de güzel oyunlarıyla Elazığ'ı her yönüyle tanımamıza katkı koydu. Programda adını hatırlamadığım bilim insanı, Elazığ CHP milletvekili, Musiki Cemiyeti üyeleri, Halûk Tolga İlhan programın izlenilirliği artırdı.

Serhan Asker, her yöreyi gezerek sanat adamlarıyla, bilim insanlarıyla birlikte nitelikli programlara imza atıyor.