Geçmiş yıllarda, insan sağlığı için yararlı olan, romatizma ağrılarına, çeşitli ağrılara, iyi gelen, şifa veren kaplıca suları hemen herkesin gittiği, gitmek istediği kıymetli toplumun ortak değerleriydi. Mekânlarıydı.
    Genellikle, yaşlılar, ağırlıklı, ailece gidilirdi. Tatile gidemeyen çoğunlukla köylüler için adeta tatile gitmek gibiydi. Değişik bir ortamda değişik insanlarla bir arada olmak, tanışmak, dostluklar kurmak, genellikle halkın ILICALAR, dediği yerler, toplumun önemli bir ziyaret yeriydi.
    İlimizin Mazgirt ilçesindeki BAĞİN kaplıcaları, karşısındaki GOLAN kaplıcaları çok eski yıllardan beri en çok ziyaret edilen kaplıcalardı.1970 li yılların başında yaz tatilinde, BAĞİN kaplıcalarına ailece gitmiştik. Şimdiki modern havuzları, kapalı yerleri yoktu. Ufak gölcüklerde toplanan suyun etrafı görünmesin diye HAYME dedikleri ağaç dalları yapraklarla, kapatılmış yerlerde, açık havuzlarda, kaplıca sularına, girilirdi. Yatacak kapalı yerler, olmadığından, açıkta veya çadırlarda yatılırdı. Gidip gelen köylüler, yine de kaplıcalara gittik diye övünürlerdi.
    Zamanla vatandaşın talebi, artan ziyaretler sonrası, ilçenin kaymakamlarının, soruna el atmaları ile yeterli olmasa da bazı düzenlemeler yapılmış. Kaplıca suları, kapalı ve üstü kapalı etrafı açık havuzlarda toplanarak, ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştu. İhtiyaç duyulan lokanta, alışveriş büfeleri, yapılmış. Önemli bir ihtiyaç olan gece konaklamak, kalmak için yerler, yatakhaneler, butik oteller, yapılmamıştı. Kapalı küçük çadırlarda, çok kötü şartlarda kalmak zorunda kalmıştık. Çok sıkıntı çekmiştik. Bu eksikleri, köşemde yazarak, doğrudan, Mazgirt kaymakamını, ortağı, Pertek’teki TERMAL otelinin sahibini uyarmıştım.
  1980 li yıllardı. Nazimiye ilçemizde şifa veren bir suyun kaplıcanın olduğu haberi üzerine, romatizma ağrılarım için oraya gitmek için eşimle yola çıkmıştık. Patika yolu kadar dar yolda, az daha arabamızla uçuruma uçacaktık. Gittiğimiz kaplıcada eksikleri, çok olan bir yerdi. Fazla kalmadan dönüp gelmiştik.
   Munzur Suyun, 75 kişiden oluşan üyeleri, MUNZUR Suyun kurucusu sayılan Haydar KAYANIN başkanlığında bir araya gelerek, kooperatif kurarlar. Pülümür’den geçen ana karayoluna 14 km uzaklıkta, mineralli kaplıca sularını halkın hizmetine sunmak için GERMM termal otelini kurmaya karar verirler. Harika bir doğa üzerinde 42 yataklı,68 kişi kapasiteli, yıldızlı, GERMM otelini kurarlar.
    Gidip gelenlerin öve öve bitiremedikleri GERMM otelinin telefonunu, gidip gelen ziyaretçilerden, alarak 05364949356 telefondan aradım. ONUR isimli yöneticiden, oteli sordum. Sorularımı cevaplandırdı. Termal kaplıca suyunun, romatizma hastalıklarına, kireçlenmeye, egzamaya, nefes darlığına, boyun fıtığına, iyi gelmekte olduğunu ifade etti.
    Bayanlara, erkeklere olmak üzere iki termal suyu, havuzu varmış. Görüntülerde izlediğim, devamlı mineralli suyun, kaynadığı, ferah, temiz, berrak havuzlar. Çevresinde, dizili şezlonglar,
    Tek kişilik odalar, çok lüks döşeli olmasına rağmen, sabah kahvaltılı, tek kişilik oda,350 Lira, gibi ucuz. Bizim Tunceli’deki aynı yıldızlı otellerde yatak ücreti, 1000 lira İki kişilik odalar 525 lira, 3 yataklı odalar, 625 lira gibi ucuz,
    Kahvaltıda, bal, tereyağı, yoğurt, kaymak, çökelek, gibi yöresel ürünler ikram edilmekteymiş. Günde 4 çeşit yemek çıkmakta, bedeli 85 Lira, Alkol almak isteyenlere alkol alabilirlermiş. Çay kahve içmek, sohbet etmek içinde, ayrıca kafeterya, hizmet vermekteymiş.
   Doğada yürüyüş yapmak isteyenler için yürüyüş, yolları alanları, Düzenlenmiş. Akşamları, otelin balkonlarından açık pencerelerinden, bahçesinden, temiz havayı solumak, berrak gökyüzünde yıldızları seyretmek, en ünlü orkestralara, taş çıkaran kuşların, böceklerin, kurbağaların, çıkardıkları müziği, sesi dinlemek, tarif edilemeyecek kadar ziyaretçileri, mutlu etmekteymiş.
    İlk fırsatta gidip görmek isteyeceğim tesis, Tunceli Halkının övünebileceği önemli bir sağlık tesisi olmalıdır
    Tesisin kurucusu sayılan, Sayın Haydar Kaya Beyi, telefonla arayıp, ĞERRM otelini kurup halkın hizmetine sundukları için, tebrik ettim. MUNZUR SUYUNUN pahalılığına, halkın büyük tepki gösterdiğini de ilettim. Haydar bey, de,’ Munzur Suyuna pahalı diyenler, bize değil, satış yapanlara, tepki göstersinler. Bizden 1 Lira 60 kuruşa aldıkları suyu, iki katına, üç katına, beş katına, 3 liraya 5 liraya, hatta daha pahalı satanlara, tepki göstersinler.’ Dedi.
    Çok haklıydı.  1,60 kuruşa alıp,5 liraya satan, Pahalı yapanlar, bizimkilerdi.