SERHAT OZAN YILDIRIM

Türkiye'nin en çok kar yağışı alan yerleşim yerleri arasında bulunan ve yılın 6 ayı kış koşullarının hüküm sürdüğü Ovacık ilçesinde keçi yetiştiricileri ağır kış koşulları nedeniyle zorlu günler yaşıyor. Dondurucu soğukların hayatı olumsuz etkilediği ve kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu Kızık köylerindeki besiciler için zorlu mesai günün ilk ışıklarıyla başlıyor. Besiciler, sabah 5 buçukta ahırların kapısını biriken karları temizleyerek açıyor ardından hayvanların bakımlarını yapıyorlar. Kuraklıktan dolayı yeterli derecede saman ve ot stoku yapamayan üreticiler, son dönemdeki yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle çareyi, keçilerini bin 800’lü rakımlı dağlardaki ormana götürerek burada meşe burçlarıyla beslemede buldular.

KARLAR İÇERİSİNDE ZORLU YOLCULUK

Besiciler, öğlen saatlerinde keçilerini alıp 2 bin rakımlı dağlara doğru yol alıyorlar. Keçilerin sahiplerinin peşinden buz ve karlı yollardan tek sıra halinde ormana gidiyor ve burada karınlarını doyuruyorlar. Gün ağarmaya başladıktan sonra yüksek rakımlı dağlardan inen keçiler ve çobanlar, 2 metreyi bulan kar kalınlığında zorlu ve tehlikeli bir yolculuğun ardından köylerine varıyorlar. Zorlu bu yolculukta sürünün kangal köpekleri tek bir keçinin karda mahsur kalmaması ve kurtlara yem olmaması için en son keçiyi de takip ederek ahırlara getiriyor. Ahırlarının önüne yem teknesi yerleştiren besiciler, yaz aylarında istifledikleri ot ve samanları sırtlarında taşıyarak hayvanlarına akşam saatlerinde vererek günü bitiriyorlar.

‘GEÇİMİMİZİ SAĞLAMAK İÇİN ZORLUK VE TEHLİKEYE BAKMIYORUZ’

Keçilerini doyurabilmek için 2 metreyi bulan karda saatlerce süren zorlu bir yolculuğa çıktığını belirten Ali İhsan Yetik(65), “Hayvanlarımızı yüksek rakımdaki ormanlara götürüyoruz. Gördüğünüz gibi kara kıştır. Geçimimizi sağlamak için zorluk ve tehlikeye bakmıyoruz. Hayvanlarımız olmasa bu dağ başında bir bardak su bile içemeyiz. En az 2 metreyi bulan karda 6 kilometre yol yürüyerek hayvanlarımızı ormana götürüyoruz. Sabah erkenden çıkıyoruz, hayvanlar ormanda meşe burçları yiyor, döndüğümüzde akşam oluyor. Bu şartlarda biz yaşıyoruz. Bu zorlukları yaşayan bilir. Emek vermeyen kimse anlamaz. Hayat toz pembe değil gerçekten bizim için” dedi.

‘BURADA KIŞ ŞARTLARI ZOR: İKİ METRE KAR VAR’

Soğuk havalarda besiciliğin zor olduğunu belirten Aziz Kapar, “Kışın keçilerimizi ormana götürüyoruz, kış şartları burada çok zor. 5 saat ormanda karın içinde kalıyoruz. Hayvanlarımız akşam üstü doyuyor ve o zaman getiriyoruz. Çok zor gerçekten burada yaşamak. Burada bir buçuk metre kar var ama dağlarda iki metreyi geçkin. Dağa çıkmak için hedik kullanıyoruz. Kara batmamak için onu takıyoruz ve keçilerin önünde yürüyoruz. Önde gitmemizin amacı hayvanlara patika yol yapmaktır. Sürünün en başında ben olurum en arkasında da köpekler. Köpek, kurt saldırısının önüne geçmek için her zaman en arkada gelir” şeklinde konuştu.