1937-38 yıllarında Oğlu ve arkadaşlarıyla idam edilen Seyit Rıza, idam edilişinin 84'üncü yılında heykelin önünde anmak ve karanfil bırakmak istedi. Polisler, Tunceli Valiliğinin 'pandemi' gerekçesiyle aldığı karar doğrultusunda anmaya izin vermedi.  Aralarında HDP milletvekilleri Alican Önlü, Ebru Günay ve Tülay Hatimoğulları'nın da bulunduğu vatandaşlar, karara tepki göstererek oturma eylemi başlattı. 

'ENGELLEME 38'İN DEVAMIDIR'

Halkların Demokratik Partisi Dersim milletvekili Alican Önlü, açıklamaya izin verilmemesine tepki göstererek valiliğin yasaklama kararını eleştirdi. Önlü, açıklamanın Emek ve Demokrasi Platformuyla birlikte yapılmak istendiğini ancak engellemeyle karşılaştıklarını ve yapılan engellemenin  "38 katliamının devamı olarak niteliyoruz" dedi.  

'BUGÜN DE CENAZELER ALINAMIYOR'

Önlü'nün ardından açıklama yapan HDP sözcüsü, Ebru Günay da  hâlâ  Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğunun bilinmediğini söyleyerek " Bugün de hâlâ annelerimiz cenazelerini alamıyor. Seyit Rıza'nın Mezarı olmayabilir ama gönlümüzde, mücadele alanlarımızda yaşıyor" diye konuştu. 

'MEZAR YERLERİNİ AÇIKLAYIN, ARŞİVLERİ AÇIN'

Bu baskıyı, zulmü uygulayanların alevi açılımında samimi olmadıklarını söyleyen Günay, "Samimilerse  mezar yerlerini söylesinler, arşivlerin tamamını açsınlar, Dersim'in kayıp kızlarının nerede olduğunu söylesinler. Anmamızın üzerindeki engellemeleri kaldırsınlar. Bu anmaya izin vermeyenler Alevi açılımında da samimi değildirler" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından, müzisyenler Metin Kahraman, Erdoğan Emir ve Musa Baki 38 Katliamı'na dair yakılmış ağıtları seslendirdiler.