SERHAT OZAN YILDIRIM

2010 yılında kent merkezine heykeli dikilen Seyit Rıza’nın heykelinin kaldırılması için Tunceli Emniyet Müdürlüğünü Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına heykelin kaldırılması için suç duyurusunda bulundu. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı 2 yıl boyunca yürüttüğü soruşturma sonunda verdiği kararda Seyit Rıza ile ilgili herhangi bir suç kaydı ve suç unsuruna rastlanmadığı bu nedenle kovuşturmaya yer yoktur kararı vermişti. 2012 yılında seyit rıza ile ilgili herhangi bir suç kaydına rastlanmamıştır kararı veren Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı 9 yıl sonra verdiği kararı yok sayarak Seyit Rıza ve 6 arkadaşının 84’üncü ölüm yıldönümü için hazırlanan afişlerde seyit rıza ismi olduğu gerekçesiyle afişler hakkında yasaklama kararı çıkarttı.

HEYKELİ DİKİLDİ AMA İSMİNİN AFİŞLERE YAZILMASI SUÇ UNSURU OLDU

1937-38 yılında oğlu birlikte idam edilen Seyit Rıza’nın ölüm yıl dönümü için billboardlara asılan afişler Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla kaldırıldı. Seyit Rıza'nın 2010 yılında Kışla Meydanı'na heykeli dikilmişti ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü, heykelin meydandan kaldırılması için suç duyurusunda bulunmuştu. Fakat Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 yıl boyunca yürüttüğü soruşturma sonucunda 2012 yılında verdiği kararda Seyit Rıza'nın heykelinin dikilmesiyle ilgili suç olabilecek herhangi bir delil ya da bulguya rastlanılmadığı ve suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle kavuşturmaya yer yoktur kararı vermişti. Seyit Rıza ve 6 arkadaşının 84’üncü ölüm yıldönümü için 15 Kasım 2021 günü Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlemek istediği anma ve etkinlik programı için hazırlanan anma programı afişlere yazılarak kentteki Billboardlara asıldı. Afişlerin billboardlara asılmasından sonra Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı afişler hakkında toplantı kararı verdi ve afişler söküldü. Daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığının talebi ile Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi Afişler hakkında yasaklama kararı vererek afişlerin tekrar asılmasını engelledi ve Tunceli Cumhuriyet başsavcılığı daha sonra afişi hazırlayan ve asanlar hakkında soruşturma başlattı.  Tunceli Cumhuriyet savcılığı aynı kişi ile ilgili 9 yıl içinde verdiği iki farklı karara imza attı.  2012 yılında Seyit Rıza ile ilgili herhangi bir suç kaydı ve suç unsuruna rastlanmadı diyerek kovuşturmaya yer yoktur kararı veren başsavcılık bu hafta içinde Seyit Rıza ve arkadaşları için düzenlenecek anma programı afişlerinde  Seyit Rıza ismini suç unsuru sayarak yasakladı.

VALİLİK, ANMA PROGRAMINA İZİN VERMEDİ

Aralarında birçok siyasi parti ve STK’nın yer aldığı Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Seyit Rıza, ve 6 arkadaşlarının idam edilmesinin 84. yıl dönümü dolayısıyla 15 Kasım 2021 günü düzenlemek istedikleri basın açıklaması ve anma programına, Tunceli Valiliğinin almış olduğu ‘15 günlük yasak’ kararı nedeniyle izin vermedi.

ERDOĞAN, ‘DEVLET ADINA ÖZÜR DİLEMEK GEREKİYORSA BEN ÖZÜR DİLERİM’ DEMİŞTİ

2011 yılında da Ak Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan CHP ile devam eden ‘Dersim olayları’ polemiğinde 4 belge açıklamıştı ve CHP’nin bu katliamın sorumlusu olduğunu belirterek özür dilemesi gerekenin CHP Lideri Kılıçdaroğlu olduğunu söylemişti. Başbakan Erdoğan “Eğer devlet adına özür dilenecekse, böyle bir literatür varsa ben özür dilerim, diliyorum" şeklinde konuşmuştu.

‘İNSANLARIN DEDELERİNİN MEZAR YERİNİ ÖĞRENMEK İSTEMESİ KADAR İNSANCIL BİR DURUM YOKTUR’

Seyit Rıza’nın afişlerinin sökülmesine tepki gösteren Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı(DAM) Selman Yeşilgöz, savcılığın afişleri toplatmasının ve yasaklamasının hukuki bir dayanağı olmadığını keyfi bir uygulama olduğunu belirterek ”84’üncü yılında kentte Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının idam edilişlerinin karşı bir anma programı düzenlenecek. Bu anma programlarını tanıtma amacıyla da reklam panoları için afiş hazırlanmıştı. Dün bu afişler emniyet güçleri tarafından savcılık kararı olduğu gerekçesiyle söküldü ve asılması yasaklandı. Geçmişte bu ülkenin başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Dersim’de işlenenin bir katliam olduğunu kabul etmişti ve gerekirse biz de özür dileriz demişti. O gün özür dilendi bugün bunu suç ve suçluyu övme mantığı olarak algılamasını anlamış değiliz. 2012 yılında da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı bu heykelin kaldırılmasına yönelik yapılan suç duyurusunda, suç unsuru bulunmamıştır diye bir karar alıyor ve o günden bu güne kadar bu heykel burada duruyor. Yıllardır gerek burada gerekse Türkiye’nin birçok yerinde Seyit Rıza ve 6 arkadaşı idam edilişlerinin yıl döneminde anılıyor. İnsanların dedelerinin atalarının ve mezar yerlerinin açıklamasını istemesi kadar insani bir durum yoktur. Başsavcılık 2012 yılında Seyit Rıza  ile ilgili bir suç unsuruna rastlanmamıştır diye karar veriyor ama bugünkü kararında ise Seyit Rıza ismi suç unsuru sayılıyor bu kararı kabul etmek mümkün değil tamamen keyfi ve hukuksuz bir karardır” dedi.