Konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle önerge veren Milletvekili Önlü, önergesinde şunları kaydetti: “5 Ocak 2020 tarihinden bu yana şüpheli bir biçimde kaybettirilen Gülistan Doku’dan aradan geçen 2 yıla rağmen haber alınamıyor. Bilindiği gibi kamuoyunda önce Gülistan Doku için intihar algısı oluşturulmaya çalışılmış, bu kapsamda sadece baraj gölü ve çevresinde arama faaliyetleri yürütülmüştür. Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in yapmış olduğu açıklamalarda devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini AFAD, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumların arama çalışmalarına katıldığı belirtilmiştir. Ancak devletin tüm imkanlarına rağmen Gülistan Doku 2 yıldır bulunmuyor ya da bulunamıyor. Gülistan’ın şüpheli bir şekilde kaybolmasına ilişkin hazırlanan özel ve bağımsız bilirkişi raporunda Doku’nun kaybolmasından önceki iki günde yaşananların nasılda gizlenerek örtbas edilmek istendiği, gerçek sorumluların nasılda korunduğu ve soruşturmanın başından itibaren kurgulandığı açığa çıkmıştır. Gülistan Doku’nun avukatı Ali Çimen’in kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre; “İntihar ettiği” algısının soruşturmanın başından itibaren bilinçli bir şekilde oluşturulduğu, Gülistan Doku soruşturmasına ilişkin hazırlanan ilk tutanağın baş şüpheli Zaynal Abarakov’un polis babası Engin Yücer’in çalıştığı Asayiş Şube tarafından hazırlandığı, yine baş şüpheli Zaynal Abarakov ve ailesinin soruşturma kapsamında verdikleri ifadelerin yalan olduğu ortaya çıkmıştır. 

Gülistan Doku’nun avukatına göre, Doku’nun kaybolmadan bir önceki gece Zaynal Abarakov tarafından tehditle alıkonulduğu, hazırlanan tutanağın hiçbir bilimsel veri ve delile dayanmadan hazırlandığını ve bilirkişi raporlarında “kesinlikle o tarihlerde köprüden atlayan birinin bulunmadığı” açıkça ortadadır.  Tüm bu bilgiler ışığında Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde kaybolmadığı birileri tarafından kaybettirildiği, Dersim gibi her köşesi 24 saat izlenen bir kentte bir kişinin kaybolamayacağı, ancak organize bir şekilde Gülistan’ın ortadan kaldırıldığı iddialarını güçlendirmektedir. Gülistan Doku’nun arama çalışmaları sırasında Tunceli Valisi Tuncay Sonel adına ablası ve annesiyle görüşme gerçekleştiren Tunceli İŞKUR Müdürü Ö. A. ve valilik çalışanı F.G. tarafından Gülistan’ın ailesinin basına konuşmaması ve twitler atmaması yönünde “baskı ve tehdit” edildiği kamuoyunca bilinmektedir. Yine Dersim’de Gülistan Doku’ya ilişkin yapılan eylem ve etkinliklerin yasaklanması, Gülistan Doku’nun akıbetini soranlara ise soruşturmalar açılması olayın kapatılmak istendiği iddiaları güçlendirmektedir. Son olarak 18 Aralık’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Dersim’i ziyareti sırasında gazetecilere ve basın mensuplarına bakana Gülistan Doku hakkında soru sorulmaması yönünde kamu görevlilerinin uyarıda bulunması bu şüpheleri arttırmaktadır.”

ÖNLÜ, ŞU SORULARINA YAZILI YANIT İSTEDİ: 

1- Gülistan Doku kim ve kimler tarafından kaybettirilmiştir? Gülistan Doku nerededir?

2- Gülistan Doku hakkında devam eden soruşturma şu anda ne aşamadadır? Soruşturmada yeni bir bilgi, bulgu, delil veya veriye ulaşılmış mıdır?

3- Gülistan Doku davasıyla ilişkin olarak kamuoyundan ne gizlenmektedir? Doku davası Dersim’de yürütülen yozlaştırma politikalarının bir parçası mıdır?

4- Dersim’de Munzur Üniversitesine ilişkin birçok iddia gündeme gelmektedir. Gülistan Doku’nun bu iddialarla bir ilişkisi var mıdır?

5- Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde kaybettirilmesinden bir gün öncesinde Zaynal Abarakov tarafından alıkonulduğu ortaya çıkmışken Zaynal Abarakov ve ailesi hakkında neden bir soruşturma başlatılmamıştır? Zaynal Abarakov ve ailesinin olay gününe dair verdiği ifadelerin birbiriyle çelişmesine rağmen neden soruşturma bu kapsamda ele alınmamıştır? Bu kişi ve polis memuru babasını hangi güçler korumaktadır?

6- Gülistan Doku’nun “intihar” ettiğine yönelik algı oluşturan ilk tutanağı kimler hazırlamıştır? Bu kişilerin hakkında bir işlem yapılmıştır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir? 

7- Gülistan Doku’nun intihar ettiği algısı üzerinden yürütülen arama çalışmalarına gösterilen özen neden cinayet şüphesi üzerinden devam ettirilmemiştir? Devletin tüm imkanları neden sadece baraj ve çevresine yoğunlaştırılmıştır?

8- Gülistan Doku’nun kaybettirilmesi neden bir cinayet davası olarak değerlendirilmemektedir?

9- Zaynal Abarakov ve ailesinin Dersim’den kaçarcasına ayrılmalarına neden izin verilmiştir? Baş şüphelilerin kaçmasına neden izin verilmiştir?

10- Gülistan Doku’nun akıbetini soran annesi ve kardeşinin oturma eylemleri neden engellenmektedir? Gülistan’ın akıbetini soran kadın öğrencilerin burslarının kesildiği ve yurtlardan çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

11- Dersim’de olayla ilgisi olan ve bilgi sahibi olan birçok kamu çalışanının tayin olup Dersim’den ayrıldığı iddiaları doğru mudur? 

12- Tunceli İŞKUR Müdürü Ö. A. ve valilik çalışanı F.G. tarafından Gülistan’ın ailesinin basına konuşmaması ve twitler atmaması yönünde “baskı ve tehdit” edildiği iddiaları doğru mudur? Bu kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Valilik çalışanı olduğu iddia edilen F.G şu an halihazırda hangi birimde görev almaktadır?

13- 18 Aralık’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Dersim’i ziyareti sırasında gazetecilere ve basın mensuplarına bakana Gülistan Doku hakkında soru sorulmaması yönünde kamu görevlilerinin uyarıda bulunduğu doğru mudur? Bu uyarıyı hangi kamu görevlisi ne amaçla yapmıştır? Gülistan Doku hakkında soru sorulması neden engellenmiştir?