HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada Dersim’in Raye Haq inacı, Kirmançki dili ve kültürü üzerinde yürütülen asimilasyon politikalarına değinerek; tekçi ve inkarcı rejimin Dersim’in doğal kültürünü yok etmeye yemin ettiğini, buna karşın Dersim halkının, kurumlarının bu saldırılara karşı Munzur Baba’nın irfanıyla, Ana Fatma’nın hikmetiyle ve baş eğmeyen kimliğiyle direndiğini belirtti.

Dersim’de askeri kışla olarak kullanılan yapının müzeye dönüştürülmesine de değinen Önlü, “Şimdi de 1937 yılında Dersim tertelesinde askeri kışla olarak kullanılan yapıyı müzeye dönüştürüyorsunuz. Yüzleşme ve Hakikat Müzesi olması gereken kışla bir kez daha, inkâr ve yok saymanın merkezi haline getiriliyor. 1937-38 yıllarında Dersim halkına TERTELE’de yaşatılanlar, bugün yeniden hatırlatılıyor. Bu mudur kültürden anladığınız, bu anlayışa mı bütçe istiyorsunuz?

72 millete aynı nazarla bakan Alevi Raye Heq inancına ve Kirmanckî diline dair tek bir kültürel çabanız yok.

Dersimli binlerce mezarsız mazlum kadın ve çocuğun, pir Seyid Rıza ve arkadaşlarının, Bese’nin, Zarife ve Alişer’in, 1937-38’de tecavüze uğramamak için kendini kayalıklardan atan onlarca genç kadının, Sey Qazî’nin, Silo Qiz’ın, Firik Dede’nin hikayesinin olmadığı bir müzenin Dersim’in tarihi ve kültürüyle bir ilgisi olabilir mi?” dedi.

Konuşmanın son bölümünde Kültür Bakanlığının bütçesinin asimilasyona ayrıldığını ve farklı kimlik ve kültürleri yok saydığını belirten Önlü, “Kürtleri ve Alevileri dışlayan bakanlığın kendisine de bütçesine hayır diyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.