Konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge veren Önlü, şu sorularına yanıt istedi:

Elazığ Kapalı İnfaz Kurumunda siyasi koğuşların arasına DAİŞ’lilerin yerleştirildiği iddiaları doğru mudur?

16 Ekim 2021 tarihinde Adalet Bakanlığından cezaevlerine bu kapsamda bir “yönetmelik” gönderilmiş midir?

DAİŞ’li mahkûmların siyasi koğuşların arasına yerleştirilmesi bir proje kapsamında mı gerçekleşmektedir? Bu projeyle ne amaçlanmaktadır?

DAİŞ’li mahkûmlarla siyasiler arasında yaşanabilecek olası gerginlikler noktasında sorumluluk kimdedir? Bakanlık olarak olası risklerin farkında mısınız?

İşkence ve hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı Elazığ Cezaevi bakanlığınızca ya da ilgili kurumlarca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sırasında siyasi mahpuslarla görüşülmüş müdür?

Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu’nda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bakanlığınıza şu ana kadar ulaşmış şikâyet sayısı kaçtır? Bu şikâyetlerden kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

Elazığ Kapalı İnfaz Kurumu’nda bugüne kadar gerçekleştirilmiş hak ihlallerine yönelik hakkında soruşturma açılan gardiyan veya cezaevi çalışanı var mıdır?  Bu soruşturmalar kapsamında kaç gardiyan ve cezaevi çalışanı görevinden alınmıştır?

Öte yandan Önlü, konuya ilişkin İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da başvuruda bulundu.

(Haber Merkezi)