, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği(TİBDER) üyeleriyle bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İtfaiyecilerimizin genel idari hizmetler sınıfında değil bir uzmanlaşmış meslek grubuna dahil olmaları gerektiğidir” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önce Elazığ’dan gelen 20 muhtarla, ve itfaiyecilik haftası etkinlikleri kapsamında Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneğiyle(TİBDER) kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Soylu daha sonra ise muhtarları ve TİBDER üyelerini ayrı ayrı bakanlık makamında kabul etti. Bakan Soylu, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneğinin kabulünde açıklamalarda bulundu. İtfaiye erleriyle beraber olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Bakan Soylu, “Dünyadaki yangınlar afetlerin türleri başkalaştı ve değişti. Tulumbacılar zamanında ev ve çarşı yangınları vardı. Bugün sanayi tesislerinde kimyasal madde depolarındaki fabrikalardaki daha tehlikeli yangınlara müdahale ediyorsunuz. Bunları hemen hemen takip ediyoruz. Bunu çok yüksek kapasiteyle ve yüksek teknoloji bilgi ve birikim yapıyorsunuz. Bunun yanı sıra bir çok afette beraberiz. Kıyafetinizle dik duruşunuzla herkese güven veren meselenin nasıl çözüleceğine bu arama kurtarma faaliyetleri olmak üzere bunlara nasıl müdahale edilmesine ihtiyaç duyulan, sadece kendi açınızla değil oradaki bulunanlara büyük bir güven ile takip ediyoruz. Birçok deprem yangın sel kaya düşmesi bütün bunlarla alakalı birbirimizle dayanışma ve mesai arkadaşlığımız oldu. Önce geldiniz en son terk ettiniz” diye konuştu.

İtfaiye erlerinin iş yüklerinin genişlemiş olduğunu belirten Soylu, “Birlikte sahada Türkiye afet planı olan ve bu kapsamda bulunan itfaiye teşkilatlarımızla yerel düzeyde de, ulusal düzeyde de yangın çalışma grubunun ana çözüm ortağıdır. Arama-kurtarma, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve aynı zamanda nükleer çalışma grupların ise destek çözüm grubu olarak yer almaktadır. Bakanlık olarak son 2 yıldır yoğun afet gündemi olarak yer aldık. Sahadaki tüm çalışmalarımızda itfaiye teşkilatların gayretine kabiliyetine samimiyetine ve fedakarlığına hayranız. Tüm bunlar dünyadaki karşı karşıya kaldığımız süreçler, dünyadaki itfaiye teşkilatlarının kabiliyetleri değiştirmiştir. Bu değişime itfaiye teşkilatları uymuş ve kendisini de çok ciddi şekilde geliştirmiştir” şeklinde konuştu.

İtfaiye erlerinin genel idari hizmetler sınıfından uzmanlaşmış meslek grubuna dahil olmalarının gerektiğini ve bu durumu Cumhurbaşkanına arz ettiklerini ifade eden Soylu, “Sahada arkadaşlarımızla karşılaştığımız zaman bize söyledikleri var. Sahada karşılaştığımız sadece sizinle ilgili değil, sizin de karşılaştığınız, beraber değerlendirdiğiniz gerek sel olsun, gerek orman yangınları olsun, gerek diğer meseleler olsun bunları tüm bakanlarımızla beraber ortak bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Tuttuğumuz konulardan bir tanesi de tam anlamıyla itfaiyecilerimizin genel idari hizmetler sınıfında değil ortaya koydukları bu yüksek irade ve hakikaten uzun zamandır tecrübeyle bir uzmanlaşmış meslek grubuna dahil olmaları gerektiğidir. Hep birlikte değerlendirmemiz budur. Siz sadece yangında yoksunuz aynı zamanda ortak standart içerisinde olmamız lazım temel kabul ettiğimiz bu afetlerden sonra Cumhurbaşkanımıza da arz ettiğimiz meselelerin başında gelmektedir. Bu standartları hem AFAD olsun, hem orman teşkilatımız olsun, hem itfaiye teşkilatımız olsun hep birlikte yönetebilme kabiliyeti olması olsun. Bir afet anında da bu ortak standartlarımızı çalışmamızı birbirine kolaylaştırması ve zaman kaybetmemek açısından da anında müdahalenin yerinde zamanında anlayışı oluşturacak” dedi.

Yangınlarda hayatını kaybeden itfaiye erlerinin şehit sayılmasını istediklerini belirten Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Başkanı Halil Yılmaz, “Bizleri sizlerle son bir yıl içerisinde sık sık bir araya geldik. Biz sizi de baş itfaiyecimiz olarak görüyoruz. İtfaiyecilik mesleği 307 yıllık tarihi bir mesleğe sahiptir. Eskiden itfaiye denilince aklımıza yangınlar gelirdi, şimdi deprem seller göçükler arama kurtarma çalışmaları geliyor. Siz bunları yakinen gördünüz bakanım. Bizim şehitlerimiz gazilerimiz var. Bizde istiyoruz ki yangınlarda afetlerde zarar gören arkadaşlarımız hayatını kaybedenlerle ilgili bir yasal düzenlemeyi sizlerden hasseden talep ediyoruz efendim. Hayatını kaybedenlerin şehit sayılması, yaralananların gazi sayılması istiyoruz. Bu konuda size yakın hissediyoruz. Burada bir çok arkadaşımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı yaptığı dönemde mesai yaptı. Daha önceden İtfaiyeci arkadaşlardaki koruyucu ekipmanları sağlıklı değildi. Cumhurbaşkanımız sayesinde yanmaya dayanıklı elbiselerimizle tanıştık” diye konuştu.

Bakan Soylu, İtfaiyecileri kabulünde kendisine hediye edilen itfaiyeci kaskı takıp ve yeleğini giydi. Daha sonra ise İtfaiyecilerle birlikte dua ederek kendisine itfaiyeci duası takdim edildi.(MKM-