SERHAT OZAN YILDIRIM / ÖZEL HABER

Olay, 23 Nisan günü Ovacık ilçesine bağlı Munzur Gözeleri'nde meydana geldi. Ayşen Gür(53), kız çocuğunun doğum gününde yöre halkının kutsal kabul ettiği Munzur Gözeleri’ne gelerek mum yaktı ve dua etti. Daha sonra çocuklarıyla birlikte fotoğraf çekmek için köprüye çıktı. Gür, köprünün korkuluklarına yaslanıp fotoğraf çektirdiği esnada sırada korkulukların bağlantı noktasının sökülmesiyle birlikte 1,5 metre yükseklikten düştü. Başını taşa vuran ve ağır yaralanan Gür, Ovacık Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Gür, kaldırıldığı hastanede yapılan 1 buçuk saatlik müdahaleye rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Otopsi için Tunceli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Gür’ün anlında ve kaburgalarında kırılmalar olduğu belirlendi. Olayla ilgili de soruşturma başlatıldı.

KÖPRÜNÜN KORKULUKLARI ÖNCEDEN DEMİRDİ

2020 yılında Tunceli valiliği ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından 8 milyon lira maliyetle Munzur Gözeleri’nde çevre düzenlemesi ve rekreasyon projesini tepkilere rağmen hayata geçirildi. Sit alanı olan ve her yıl 1 milyondan fazla yerli ile yabancı turistin ziyaret ettiği Munzur Gözeleri’nde, ahşaptan yürüyüş yolları ve köprüler yapıldı. Ayşen Gür’ün düştüğü köprünün korkuluklarının peyzaj projesinden önce yaklaşık 1 metrelik yüksekliğe sahip demir olduğu öğrenildi. Gür’ün yaşamını yitirmesinden sonra başlatılan soruşturma devam ederken köprünün ahşap korkulukları ahşap profillerle güçlendirildi. Ayrıca Gür’ün köprüden düştüğü yer güçlendirilirken köprünün üstünde başka bir yerin ahşaplarının söküldüğü de fark edildi.

OTURMA ALANLARI VE MERDİVENLER KIRILMIŞ

Munzur Gözeleri’nin bulunduğu Ovacık ilçesi, bölgede en fazla yağış alan bölgelerin başında geliyor. Geçtiğimiz kış ayında Munzur Gözeleri’ne yaklaşık 3 metre kar yağdı ve peyzaj projesiyle gözelere yerleştirilen kamelyaların karların ağırlığına dayanamayarak çöktüğü ve merdivenlerin kırıldığı da görüldü.

AİLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ayşen Gür’ün eşi Erdal Gür, olaydan sonra köprüde onarım yapıldığını ve eşinin düştüğü yerin kapatılarak başka bir yerin kırıldığını ve bu durumdan dolayı delillerin karartıldığını belirterek “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma, olası kasıt altında kasten öldürme, bilinçli taksirle ölüme neden olma”  iddiasıyla  Ovacık Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

AİLE AÇIKLAMA YAPTI

Ayşen Gür’ün eşi Erdal Gür, köprünün korumalarının sağlam olmayışından dolayı eşinin yaşamanı yitirdiğini belirterek” 23.04.2022 tarihinde Munzur Gözeleri'nde eşim Ayşen Gür kolunu yasladığı köprü korkuluğunun yerinden çıkması sonucu açık bir ihmal neticesinde düşerek hayatını kaybetmiştir. Akabinde köprü korkuluklarının acele ile yenilenmesi olayda korkunç bir ihmalin olduğunu yine gözler önüne sermektedir. Munzur Gözelerinde yapılan restorasyon projesi akabinde ve yine bu proje doğrultusunda eskiden demirden olan müteveffa eşimin düştüğü köprü yaklaşık bir metre daha yükseltilmiştir. Bu yükseltme işlemine karşın köprü üzerinde bulunan korkuluklar sağlamlaştırılmamış eskisinden daha da korunaksız hale getirilmiştir. Olayda sorumlular tarafından yapılan yasaya aykırılıklar silsilesi bir bütün olarak açıkça ölüme davetiye çıkarmış ve maalesef ki bu elim olay başımıza gelmiştir. Ölüm olayının meydana geldiği yerdeki projenin her aşamasında  belli bir eğitim seviyesindeki uzmanlar görev almış olup, bu kadar basit bir güvenlik hatasına mahal vermeleri akıl ile izah edilebilir bir durum değildir. Burada açık bir insan hayatını önemsememe/umursamama durumu vardır. Munzur Gözelerinde yapılan restorasyon projesinin iptali için açılan davada yürütmenin durdurulmasına dair karar verilmiştir. Yürütmenin durdurulması kararı neticesinde olay yerinde tadilat ve restorasyon işlemleri de yarım bırakıldığından restorasyon sahasında iş güvenliği ve vatandaşların can sağlığının korunması kapsamında kolluk kuvvetlerince ve sorumlu idarelerce herhangi bir koruma ve önleyici tedbirlerin alınmadığı durumu yaşadığımız korkunç olay sebebi ile de açıkça görülmektedir. Gerekli ve yeterli önlemlerin alınmaması sonucunda ihmale kurban giden eşim nazarında ve daha sonrası için böyle korkunç olayların yaşanmaması adına gerekli olan yasal işlemlere başladığımızı bildirmek isteriz. Bu kapsamda proje bağlamında sorumluluğu bulunan tüm yetkili kişilerin sorumluluğunun kasten işlenen bu olay çerçevesinde değerlendirilerek TCK'nın ilgili maddeleri gereğince en üst hadden cezalandırılması talebi ile savcılık makamına suç duyurusunda bulunduğumuzu bildiriyor, olay günü Munzur Gözelerinde bulunan tanık beyanlarının alınması, kamera kaydı-mobese görüntülerinin araştırılması, bilirkişi incelemesi neticesinde  bilahare sorumluların tespiti için gerekli işlemlere başladığımızı ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” dedi.

MİLLETVEKİLİNDEN ‘İHMAL TEPKİSİ’

Ayşen Gün’ün düştüğü köprüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Milletvekili Polat Şaroğlu,”  23 Nisan günü Ayşen Gün’ün kızının da doğum günüydü. Doğum günü için oğlu ve kızıyla birlikte Alevilerin kutsal kabul ettiği gözelerde gelip dua ederek dilek dilediler. Mum yaktıktan sonra Ayşen hanım köprünün üzerinde beklerken tam belirlenemeyen bir nedenden dolayı yaslandığı korkuluğun kırılmasıyla Munzur’a düştü. İhmal var çünkü böyle bir tarihi ve sit alanının olduğu bölgede peyzaj çalışması yapılırken, bu bölgeye uygun olmadığını, güvenlik açısından önlem alınmadığını, yürüyüş alanlarında ve köprü korkuluklarının her zaman oynadığını söylemiştik. Daha önceden de geldik, tüm korkuluklar sökülmüş durumda, iplerle güvenlik alınmış. Maalesef Ayşen hanım düştükten sonra gelip köprünün korkuluklarını sağlamlaştırmışlar. Ama maalesef Ayşen hanım düştüğü zaman şimdiki gibi sağlam değildi” dedi.

‘KÖPRÜDEKİ DEMİRLERİ SÖKÜP BÖYLE BİR UCUBE YAPTILAR’

Peyzaj çalışmasından önce Ayşen Gün’ün düştüğü köprünün korkuluklarının demir olduğunu belirten milletvekili Polat Şaroğlu, şu ifadelere yer verdi:

Köprünün peyzaj çalışmasından önceki halinin fotoğraflarını gösteren Milletvekili Şaroğlu,” Bu köprünün yeni hali bu da köprünün girişi bura düşmüş Ayşen hanım. Daha sonra düştüğü yer ahşapla kapatılarak başka bir bölge açılmış. Sanki orada düşmüş gibi bir imaj var. Daha önceki köprümüz bu şekildeydi gördüğünüz gibi demir korkuluklar vardı. Yüksekliği de 1 metre 20 santim civarında insanlar eğilse bile düşemezlerdi. Bunu söktüler yerine böyle bir ucube yaptılar. 50 santimlik yükseklikte ahşap koydular. İnsanlar dengesini kaybetse bile rahatlıkla suya düşebilirler. 1 milyon insan geliyor buraya o anda çok sayıda insan geçiyor. Birbirine köprü üzerinde çarpsalar bile insanların düşmesine olanak sağlıyor. Buraya gelmeden önce acılı aileyle de görüştük. Gerek adli gerek hukuki gerek se idari yönlerini takip edeceğiz. Aile suç duyurusunda bulunuyor. Bu olayın peşini bırakmayacağız. Olay yerinin karartılması da bizim için büyük bir şüpheye götürür. Neden olay olduktan sonra buraların onarımı yapıldı. Neden savcının detaylı incelemesi yapılmadan bir yer kapatılıp başka bir yerin açıldı. Bu olaydan dolayı gerekli yerlerden hesap soracağız”