GAZİANTEP (AA) - Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 28 Şubat'ın 25. yılı dolayısıyla tepkiler dile getirildi.

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci, parti binasındaki basın toplantısında, milletin inancına, iradesine, değerlerine, insan haklarına, demokrasi ve özgürlüklere yapılan 28 Şubat postmordern darbesinin üzerinden 25 yıl geçtiğini hatırlattı.

28 Şubat darbesiyle insanların ayrımcı, ötekileştirici, insan haklarına aykırı uygulamalara maruz kalındığını ifade eden Özkeçeci, şunları kaydetti:

"Kadınlarımız ve genç kızlarımız, ne acıdır ki bu karanlık sürecin en büyük mağdurlarından olmuştur. Darbecilerin kurduğu ikna odalarında nice kadın, inançları hiçe sayılarak horlanmış ve baskıya maruz kalmıştır. Başörtüleri açılmaya zorlanmıştır. Bu odalarda psikolojik baskılara maruz bırakılan kızlarımızın çoğu üniversitelerdeki, liselerdeki eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmış ve etkisi bugün dahi süren travmalar geçirmiştir. Getirilen kanunsuz başörtüsü yasağı ile kadınların çalışma hayatında var olmaları engellenmiştir."

- Kilis

AK Parti Kilis İl Başkanı Murat Karataş ise 28 Şubat'ın karanlık bir zihniyetin ismi olarak tarihe geçtiğini vurgulayarak,"28 Şubat için 'bin yıl sürecek' diyenler unutmasın ki 28 Şubat bin yıl sürmedi ancak biz 28 Şubat'ı bin yıl geçse de unutmayacağız. Demokrasimize ve milli iradeye her zaman sahip çıkacağız. 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletimizle beraber gösterdiğimiz mücadele bunun ispatıdır." ifadesini kullandı.

- Malatya

AK Parti Malatya İl Başkan Yardımcısı Kahraman Kavuk ve beraberindeki partililer, 28 Şubat darbesinin 28. yılı nedeniyle açıklamalarda bulunarak, darbeyi kınadı.

AK Parti İl Başkanlığının toplantı salonunda 28 Şubat darbesini ve süreçte yaşanan sıkıntıları anlatan dövizlerin yer aldığı sergi açıldı.

Kahraman Kavuk, gazetecilere, 28 Şubat'ın vesayetin, anti demokratikliğin, karanlık bir zihniyetin tarihi olarak tarihe geçtiğini vurguladı.

Darbecilerin kurduğu ikna odalarında nice kadının inançları hiçe sayılarak horlandığını ve baskıya maruz bırakıldığını belirten Kavuk, "15 temmuz hain darbe girişimi de aynı kaynaktan beslenen vesayetçi sistemin dışa yansıyan bir suretidir. Ülkemizde yaşanan bazı gelişmelere ve dillendirilen, mırıldanılan, hayali kurulan özlemlere bakılırsa 28 Şubat zihniyeti ne yazık ki bazı mahfillerde hala diriliğini korumaktadır." diye konuştu.

- Şanlıurfa

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı da 28 Şubat postmodern darbesinin misyonunu 27 Mayıs darbesinden aldığını, vesayetin, antidemokratikliğin, karanlık bir zihniyetin ismi olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Siyasi görüş ve inancından dolayı insanların çalışma, eğitim, ibadet, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel haklarının ellerinden alındığını belirten Kırıkçı, ülkesi, milleti için çalışan ve üreten sermayenin dahi kategorize edilerek "yeşil sermaye" adı altında ötekileştirildiğini ifade etti.

Vesayetçi zihniyetle mücadelelerinin var oldukça devam edeceğini vurgulayan Kırıkçı, "Bu vesile ile ülkemizde 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz gibi insan onurunun, insan haklarının, demokrasi ve değerlerimizin hiçe sayıldığı günlerin bir daha yaşanmaması için var gücümüzle çalışmaya devam ediyor, 20 yıldır her şartta ve koşulda özellikle darbeler karşısında yanımızda olan milletimize şükranlarımızı sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

-Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta da tarihi Ulu Cami önünde toplanan partililerce "Postmodern darbe: demokrasiye vurulan kara lekedir" pankartı açıldı.

AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel ise 25. yılını geride bırakan ve "postmodern" darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinin milletin inancına, iradesine, değerlerine, insan haklarına, demokrasiye ve özgürlüklere yapılan fiili bir darbe olduğunu söyledi.

Görgel, 28 Şubat post modern darbesi ile insanların ayrımcı, ötekileştirici, insan haklarına aykırı uygulamalara maruz bırakıldığını belirterek, "Milyonlarca insanın hayatı karartılmıştır. Kadınlarımız ve genç kızlarımız, ne acıdır ki bu karanlık sürecin en büyük mağdurlarından olmuştur. Darbecilerin kurduğu ikna odalarında nice kadın, inançları hiçe sayılarak horlanmış ve baskıya maruz kalmıştır." diye konuştu.

- Adıyaman

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin de 28 Şubat sürecinde getirilen kanunsuz başörtüsü yasağıyla kadınların iş hayatındaki varlıklarının engellendiğini dile getirdi.

Siyasi görüş ve inancından dolayı insanların çalışma, eğitim, ibadet, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel haklarının ellerinden alındığını ifade eden Dağtekin, "Demokrasimize ve milli iradeye her zaman sahip çıkacağız. 15 Temmuz Darbe girişiminde cumhurbaşkanımız liderliğinde, milletimizle beraber gösterdiğimiz mücadele, bunun ispatıdır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Keleş Konağı'ndaki resim sergisi gezildi.