ERZURUM/AĞRI/KARS (AA) - Erzurum, Ağrı ve Kars'ta toplanan AK Partililer, 27 Mayıs 1960 askeri darbesini kınadı.

Erzurum'da, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı İnsan Hakları Başkanı Ali Kemal Şahintürk ve parti üyeleri, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 62. yıl dönümü nedeniyle parti binasında buluştu.

Şahintürk, burada yaptığı açıklamada, söz konusu süreçte idam edilenlerin yalnızca başbakan, bakan, milletvekilleri olmadığını, demokrasi ve milli iradeye olan inançlarıyla Türk milletinin olduğunu bildirdi.

27 Mayıs askeri darbesinin hafızalara kazındığını anlatan Şahintürk, şunları kaydetti:

"Adnan Menderes ve yol arkadaşlarının aziz hatıralarının yaşatılması amacıyla milletin evlatlarının yargılanarak idam edildiği Yassıada, ismi değiştirilerek 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olmuş, darbeci, vesayetçi odaklar ise tozlu raflara gömülerek tarih olmuşlardır. Bu vesile ile 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların, 15 Temmuzların Anadolu feraseti karşısında zavallı kalacağını, bu ülkede darbeler döneminin artık kapandığını, her türlü vesayete karşı var olan mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyor, demokratik ve müreffeh Türkiye'de yaşayabilmemiz için serden geçen Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Demokrasimize ve irademize düşman olan şer odaklarını hiçbir zaman unutmayacağız."

- Ağrı

AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu da beraberindeki partililerle parti binasında yaptığı basın açıklamasında, darbeyi kınayarak, bağımsızlığı uğruna her şartta mücadele eden milletin, hukukun ve demokrasinin vesayet altına alındığı birçok dönemden geçip bugünlere geldiğini söyledi.

Vesayetin, hüküm sürdüğü her dönemde haksız ve hukuksuz olarak masum insanların kanına girdiğini ve vatansever milletin evlatlarını postallarıyla ezdiğini belirten Özyolcu, "Türkiye birçok kez darbelere maruz kalmıştır, bu darbeler milletimizin bünyesindeki demokrasi, ekonomi, insan hakları, sivil ve sosyal hayat unsurlarına zarar vermiştir. " diye konuştu.

- Kars

Kars'ta da AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve parti üyeleri parti binasında 27 Mayıs askeri darbesini kınadı.

Çalkın, partililer adına yaptığı açıklamada, millet iradesine savaş açan, milli ve manevi değerleri yok etmeye çalışan zihniyetin, demokratik yollarla seçilen yönetime antidemokratik yöntemlerle el koyarak seçilmiş yöneticileri tutukladığını ve masum insanları hukuk dışı şekilde darağacına gönderdiğini hatırlattı.

Üzerinden yıllar geçse de vesayetçi odakların varlığını devam ettirerek 15 Temmuz'da benzer bir senaryoyu devreye sokmaya çalıştığını aktaran Çalkın, şunları dile getirdi:

"Milletimiz 15 Temmuz'da, darbeler ve darbeciler karşısında liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşuyla millet iradesi üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarını bozmuştur. Millete ve hizmete sevdalı kadrolar 15 Temmuz'da demokrasi düşmanlarına en büyük dersi vermiştir."

Darbecilere tepki gösteren Çalkın, darbeyi kınadıklarını ifade etti.