ELAZIĞ (AA) - Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde büyük bölümü zamanla yıkılan 117 yıllık olduğu değerlendirilen Ali Bey Konağı'na dikkati çekmek amacıyla "Kültürün İçin Pedalla Tarihin İçin Yürü" etkinliği düzenlendi.

Kovancılar Belediyesi, Kovancılar Bisiklet Topluğu Derneği Elazığ Doğa Sporları Derneği ile bazı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen etkinlik kapsamında belediye önünde toplananlar Ali Bey Konağı’na kadar yürüdü, bisiklet severler de pedal çevirdi.

İlçeye bağlı Yazıbaşı köyünde bulunan, tarihi kaynaklarda 1905-1906 yıllarında Hacı Necip Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı ifade edilen ve zamanla harabeye dönen konağın sadece "Cümle Kapısı" olarak adlandırılan ana giriş kapısı ayakta duruyor.

Kovancılar Bisiklet Topluluğu Derneği Başkanı Ziya Karasu, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada amaçlarının tarihi ve kültürel açıdan önemli fonksiyona sahip olan ancak zamanla harabeye dönen konağın yeniden ayağa kaldırılması için bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

1. Dünya Savaşı’nın devam ettiği 1916-1917 yılları arasında Osmanlı karargahı olarak da kullanıldığını belirten Karasu, konakta Atatürk ve İsmet İnönü'nün de görev amaçlı bulunduğu belirtti.

Bu tarihi yapının yeniden ayağa kaldırılmasını için destek beklediklerini ifade eden Karasu şöyle konuştu:

"Ne yazık ki şuanda arkamızda gördüğümüz kemerli kapıdan başka sağlam kalan kısmı yok. Amacımız buraya dikkat çekmek, buranın müze ve kültür merkezi olmasını istiyoruz. Başta köylüler olmak üzere Kovancılar ve çevresine, Palu'ya ve Elazığ'ın bütününe ve Doğu Anadolu'ya ve genel olarak bütün kültürümüze, tarihimize çok önemli katkılar sağlayacaktır. Tarih bir milletin hafızadır, kültür bir milletin kimliğidir. Biz kimliğimize ve hafızamıza dair olan çok önemli verilerin bulunduğu bu mekanın yeniden ihya olmasını ve fonksiyonlarının unutulmamasını, gelecekte de benzer fonksiyonlarının devam etmesini, toplumumuza sosyal, ekonomik ve kültürel her açıdan hizmet etmesini arzu ediyoruz."