SERHAT OZAN YILDIRIM

İl genelinde 60 okulun 25’inin deprem ve performans analiz sonuçlarının olumsuz çıkmasından dolayı, okullarda güçlendirme çalışmaları başladı. İl ve ilçelerde, çalışmaların başladığı okullardaki 2 bin 242 öğrenci, başka okullara sevk edilip ikili eğitime geçti. Öğrenci velileri ve belediye başkanları, güçlendirme çalışmalarının okulların açıldığı zamana denk gelmesine tepki gösterdi.

Çalışmalardan dolayı çocuğunun başka bir okula geldiğini belirten öğrenci velisi Senem Yerlikaya, “Çocuğum 6 yaşında ve okula yeni başladı. Kendi okulunda tadilat yapıldığı için buradaki okula geçici olarak getirdik. İnşaatın sanırım 40 gün ya da 2 aylık bir süresi var, yetkililer bunu söyledi bize. Sonuçta onlar da zor durumda herkes gibi. Biz yine bu şekilde bir nebze de olsa iyiyiz ama lise öğrencileri okula gidemiyor burada, onlar uzaktan eğitim alacaklar. Bakanlık tarafından gelen bir yazı var sanırım ona istinaden şimdi başladı bu çalışmalar. Yaz tatilinde uzun bir süreç vardı, o zaman bu güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyordu” diye konuştu.

'TEDİRGİNİZ'

8’inci sınıf öğrencisi Irmak Çılgın, güçlendirme çalışmalarının okulların açılmasıyla başlamasından üzüntü duyduğunu belirterek, “Okulların açılmasından dolayı çok mutlu olmuştuk ama şimdi güçlendirme yapıldığını öğrendik. Bu durumdan dolayı öğrenciler olarak sinirli ve üzüntülüyüz. Çünkü 2 senedir okullar kapalı ve yaz tatilinde okulların tadilatının yapılması gerekirken, okullar açılırken güçlendirme yapıyorlar. Okullar birleştirildi ve biz bu şekilde istediğimiz eğitimi göremiyoruz. Son sınıf olduğumuz içinde tedirginiz” dedi.

‘TADİLATLAR TATİL DÖNEMİNDE YAPILMALIYDI’

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 1,5 yıldır okullarda eğitim görülmediğini ve güçlendirme çalışmalarının da o dönem yapılması gerektiğini dile getirerek, " 1,5 yıldır eğitim yok, kimse kılını kıpırdatmamış şimdi yıkım kararlarının olduğu okullara öğrenciler taşınmış. Şu an yıktıkları yerlere bakıyoruz, karar merkezden alındığı için bir ilçenin koşulları düşünülmemiş. 1,5 yıl sonra burada inşaat sezonu bitiyor. 1,5 ay sonra normal eğitime geçilmesi mümkün değil. Bir diğer durum ise okulları riskli ve depreme dayanıksız olduğu için tadilata alıyorlar. Peki bu öğrenciler riskli alanlardan alınıp nerede okula gönderiliyor? Maalesef yıkım kararı alınmış binalarda. Bir başka okulda da spor salonunda eğitim yapılıyor. Birçok yerde yıkım kararı alınmış binada eğitim yapılıyor. Ama tadilata muhtaç yerlerde riskli diye tadilata ara veriliyor. Bu kabul edilir durum mudur? Daha önce bu okullar yapıldığında projeleri belediyeye verilmiş olsaydı ya da bir yetkiliye, denetime tabi tutulmuş olsaydı bugün tadilata ihtiyaçları olmazdı.” dedi.

‘DEPREM ANALİZLERİ YAPAN FİRMA YETKİLİLERİ, İLİMİZE GELMEMİŞTİR’

İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekci, bu durumdan dolayı eğitimde hiçbir aksaklık yaşanmayacağını ve önce can güvenliğinin geldiğini belirtti. Deprem analizlerini yapacak olan firma yetkililerinin çeşitli sebeplerden dolayı kente gelmediğini belirten Ekmekci, "2017-2018 yıllarında tüm Türkiye’deki illerde deprem analizleri yapılmıştır. İlimizde ihaleyi alan firma, çeşitli bahaneler öne sürerek ilimize gelmemiştir. Dolasıyla deprem analizleri ilimizde maalesef yapılmamıştır. 2021 yılının afet yılı ilan edilmesiyle Sayın Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde tüm Türkiye’de analiz çalışmaları başlamıştır. Bizim de ilimizde 60 tane kurum ve eklentilerinde bu deprem analizleri 9 aylık süreç içerisinde numuneler alınmış ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'mıza ve İl Müdürlüğü'müze iletilmiştir. Buradan gelen sonuçlar bakanlığımıza gönderilmiştir, bakanlığımızdan 25’inin güçlendirme onayı gelmiştir. Sayın Valimizin talimatıyla açık ihaleleri yapılmıştır. Bu beklenen ihale süreleri tamamlanmıştır, firmalar şu anda okullarımızda güçlendirme çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

‘CAN GÜVENLİĞİ BÜTÜN DURUMLARIN ÖNÜNDEDİR’

Güçlendirme çalışmalarının 2 ay süreceğini belirten Ekmekci, “25 kurum içerisinde eğitim ve öğretim kesinlikle yoktur. Tüm tedbirler ilçelerde kaymakamlığımızca, il merkezinde de Sayın Vali'mizce organize edilmektedir. Bu süreç yaklaşık en fazla 60 gün olarak ihale şartnamesine konulmuştur. Bu 2 aylık sürecin sonucunda çocuklarımız, sağlıklı ve güvenli bir şekilde güçlendirilmiş okullarına tekrar geri döneceklerdir. Güçlendirme çalışmalarını yapmamızın en önemli nedeni çocuklarımızın, öğretmenlerimizin ve personelimizin can güvenliğidir. Can güvenliği bütün durumların önündedir. Eğitimde de herhangi bir aksama olmamıştır. Sadece birçok okulda ikili eğitime geçilmiştir” diye konuştu.