Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlediği 1 Mayıs'a kurumlar Sanat sokağında, Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü ise parti binasının önünden toplanarak yürüyüşe başladı. Seyit Rıza Meydanı'na kadar süren yürüyüşün ardından miting başladı. Mitinge; siyasi partiler, KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, belediye işçileri, karayolları işçileri, özel idare işçileri, Munzur Su işçileri, FEDAŞ işçileri ve TÜM KÖY SEN katıldı.
"BU DÜZENİN TEK VAADİ DAHA FAZLA YOKSULLUK"
Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, "Bir taraftan üst üste gelen zamlar, diğer taraftan ekmek kadar, su kadar ihtiyacımız olan demokrasinin, adaletin ve barışın ablukaya alındığı koşullar üzerimize bir karabasan gibi çöküyor diyerek," 1 Mayıs'ın zor koşullar altında kutlandığını söyledi. Dünyada ve ülkemizde kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insanın; canlarıyla, doğanın ise geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödediğini söyleyen Kasun "Ekolojik krizlere, salgın hastalıklara yol açan, her baktığı yerde sadece doların yeşilini, petrolün siyahını gören, gölgesini satamayacağı ağacı kesen, gözü doymak bilmeyen barbarlık, sömürü çarklarını milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürmeye devam ediyor. Ülkemizin adım adım içine itildiği ekonomik, siyasal, toplumsal kriz gittikçe derinleşiyor. Rekor üstüne rekor kıran işsizlik, hayat pahalılığı soframızdaki ekmeğimizi küçültüp, geleceğe güvenle bakmamızın önüne set çekiyor. Bize güvencesiz istihdamı, kölece çalışmayı, açlık sınırında bir yaşamı reva gören, haklarımızı, özgürlüklerimizi ortadan kaldıran, her seferinde bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu düzenin bize tek vaadi daha fazla yoksulluk, daha fazla sefalet, daha fazla baskıdır" dedi.
"KADRO VE İLAVE TEDİYE HAKKIMIZI İSTİYORUZ"
Genel İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz, sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir ülke istediklerini söyleyerek "Kadro ve ilave tediye hakkımızı istiyoruz. OHAL komisyonlarının lağvedilerek işinden edilen işçilerin işine iadesini istiyoruz.
"SAVAŞ EMEĞİMİZDEN ÇALIYOR"
HDP Dersim milletvekili Alican Önlü, emeği savunmanın savaşa karşı barışı savunma anlamına geldiğini söyleyerek “Emeği savunma, barışı savunmaktır" dedi. 
Önlü, "Savaş ekmeğimizden, alinterimizden çalmaktır. Bu savaşta işbirlikçilik yapanları da kınıyoruz. Bu meydanda bu kadar farklı kesimlerin bir araya gelmesi, saraya karşı büyük bir cevaptır. Bu birlik mücadele; emeği de, kimliğimizi, doğamızı da, kurtaracaktır. Saray gidecek demokratik halk iktidarı gelecektir" diye konuştu.
"İŞÇİLERİN İKTİDARINI KURMAMIZ GEREK"
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise "1 Mayıs'ın; özgürlüğün, mücadelenin bir durağıdır. Marks 150 yıl önce işçilerin kaybedecek bir şeyi yok, kazanacağı bir dünya var" diyordu. Onun için dünyanın bütün emekçileri, işçileri bir araya gelip işçilerin iktidarını kurmamız gerek. Yoksa biz kaybedeceğiz, doğa kaybedecek, insanlık kaybedecek." dedi.
"BU DÜZEN ÖLÜM VE BARBARLIK ÜZERİNE KURULU"
Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Ergin Tekin, geçtiğimiz gün Tuzla'da yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçileri anarak "Bu düzen ölüm ve barbarlık üzerine kurulu. Tuzla'da yaşanan olay da bunun çok açık göstergesi." diye konuştu. İktidarın dış politikada ülkeyi savaşa sürüklediğini söyleyen Tekin, "Sınır ötesi operasyonlar bunun açık örneğidir." dedi. İktidarın, yoksulluğun ve sömürünün üzerini örtmek için şovenizm ve milliyetçilikten medet umduğunu söyleyen Tekin "Halkları kutuplaştırmaya ve bölmeye devam ediyorlar." diye konuştu.
"BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK"
Dersim'de işsizliğin ve yoksulluğun zirvede olduğunu söyleyen Tekin "Son zamanlarda göçün en yaygın olduğu il haline geldi Dersim. Kentte yurt dışına giden birçok insandan bahsediliyor. Kimse toprağını ailesini, keyfiyetten bırakıp başka yerlere göç etmez bunu biliyoruz. Bu savaş ve sömürü düzeni insanlarımızın gün be gün ilimizi terk etmelerine sebep oluyor. O yüzden, yakınlarımızdan ayrılmamak için bu köhne düzeni değiştirmekten başka çare yok." diye konuştu.
145 maden şirketinin Dersim'de madencilik ruhsatını aldığını söyleyen Tekin, "Gölgesinden kar etmeyen ağacı kesen bu düzene ancak birlikte dur diyebiliriz." dedi.
ÇELİK, “TOPLUMAL BARIŞIN TEMİNATI CHP’DİR”
Mitingde bir konuşma yapan CHP İl Başkanı Ali Mustafa Çelik de, “Bu ülkenin toplumsal barışının teminatı Cumhuriyet Halk Partisidir. Cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde, dostlarımızla birlikte halkın gerçek iktidarını kuracağız. Güçlendirilmiş parlamenter sistem ile demokrasiyi, hukuk devletini, laik cumhuriyeti ve daha adil ve özgür bir ülkeyi yeniden inşa edeceğiz. Az kaldı, güzel günler yakındır. Bu ülkeye barışı, kardeşliği ve dostluğu getireceğiz. Herkes ile kucaklaşacağız, herkes ile helalleşeceğiz. Bu topraklarda hep birlikte sevgi içinde, barış içinde mutlu ve müreffeh içinde yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
Partizan ve SMF temsilcileri de mitingde birer konuşma yaptılar.
"SİYASİ KARARDAN GERİ DÖNÜLSÜN"
TMMOB Dersim İl Koordinasyon Kurulu yayınladığı mesajda şunlar ifade edildi, "Gezi davasında tutsaklastırılan 7 TMMOB üyesi arkadaşlarımızın mücadelesini sahipleniyor ve derhal bu siyasi karardan geri dönülmesini ve özgürlüklerini talep ediyoruz."
TÜM KÖY SEN'DEN MESAJ
Kendi pankartıyla 1 Mayıs'a katılan Tüm Köy Sen ise yayınladığı mesajda "AKP iktidarının üretici köylüyü bitirme noktasına getirdiği bu günün koşullarında bütün üretici köylüleri sendikamız etrafında, kendi talepleriyle birleşmeye ve mücadeleye çağırıyoruz" denildi.