SERHAT OZAN YILDIRIM 

Mazgirt ilçesinin girişinde bulunan Elti Hatun Mahallesi’nde Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince iş makinesiyle dere ıslah çalışması yapıldığı sırada tarihi bir kemerli köprü ortaya çıktı. Ekipler, çalışmayı durdurarak durumu yetkililere bildirdi. Valiliğinin talimatıyla bölgeye güvenlik güçleri, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Tunceli Müzesi’ne yetkilileri sevk edildi. Güvenlik güçleri köprünün etrafını güvenlik şeridiyle kapatırken, müze yetkilileri tarihi köprünün tescillenmesi için çalışma başlattı. Yapılan ilk incelemede köprünün Osmanlı dönemine ait olabileceği değerlendirildi. 

'KÖPRÜ TURİZME AÇILACAK' 

Belediye Başkanı Murat Becerikli, sel ve dere taşkınlarından korunmak için dere ıslah çalışması yapıldığı sırada köprünün ortaya çıktığını belirterek, “İş makineleri burada çalışırken biz de işin başındaydık, inceleme yapıyorduk. İş makinesi sol taraftan kazı yapmaya başladı ve çıkan taşlardan biz durumu fark ettik ve iş makinelerini durdurduk. Hemen Valilik ve kaymakamlığa bilgi verdik. Yetkililer geldi, köprü korumaya alındı. Önümüzdeki hafta Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nden ekipler gelecek. Buraya yönelik gerekli çalışmalarını yapacaklar. Çalışmalar tamamlandığında hem ilçemiz hem ilimiz hem de ülkemiz için bir tarihi değer olan köprü turizme açılacak. Mazgirt, tarihi itibariyle yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip. Bunun gibi birçok eserimiz hala yeraltında gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor” diye konuştu.

'RİVAYETE GÖRE BÖYLE BİR KÖPRÜ VARDI' 

İlçe sakinlerinden Hıdır Ayboğa (77) ilçede böyle bir köprü olduğunu geçmişte duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 

“Rivayete göre böyle bir köprü vardı ama yeri hiç bilinmiyordu. İlçenin en yaşlılarından biri benim ama nerede olduğunu hiç duymadım sadece atalarımız böyle bir köprünün olduğunu söylüyordu. Bu ıslah çalışmasında merak ettiğim köprü ortaya çıktı. Sayın valimize, kaymakamımıza ve belediye başkanımıza teşekkür ederim.