SERHAT OZAN YILDIRIM

Elazığ'ın Keban ilçesinde elektrik üretimi  amacıyla 1965 yılında yapımına başlanan Keban Baraj Gölü, yaklaşık 48 yıl önce su tutmaya başladı. Baraj göletinin dolmasıyla bölgedeki birçok yerleşim yeri suyun altında kaldı ve insanlar başka illere göç etti. Yaşadığı toprakları terk etmeyenler ise baraj suyunun almadığı yüksek tepelere yeniden köy inşa etti. Bu köylerden biri de Kıraçlar, eski adıyla da Hıdıroz Köyü. 

Deniz seviyesinden 840 metre yükseklikte olan Hıdıroz Köyü'nde yaşayan vatandaşlar kurdukları yeni köylerde geçimini sağlamak için tekneler aldı ve akrabalarını göçe yollayan Keban Baraj Gölü’nde geçimini sağlamak için balıkçılığa başladı. Rızkını  balıkçılıktan kazanan köylüler, 1 Temmuz tarihinde baraj gölünde başlayacak av sezonuna ağ ve mazot fiyatlarına gelen zamlardan dolayı başlamayacağını ve balıkçılığı bırakacağını belirtti.

‘ZENGİNLERİN YATINA VERİLEN VERGİSİZ YAKIT BİZE DE VERİLSİN’

Keban Barajı’nde 30 senedir balıkçılık yapan Zeki Tona, "Yakaladığımız balıkları kooperatif yoluyla müteahhitlere veriyoruz. Geçen sene sezon bitiminde kooperatif balığın kilosunu 15 lira olarak fiyatı belirlemiştik. Fakat bu yıl mazota ve ağlara zam nedeniyle bu yıl bu fiyat bizi kurtarmayacak. 1 Temmuz tarihinde sezon açılıyor. 30 yıl boyunca balıkçılık yaptım, sezonun açılması bana heyecan, mutluluk ve kazanç ümidi veriyordu. Ama bu sene öyle olmayacak. Çünkü mazota aşırı zam geldi. Geçen sene 100 metre ağ 700 lirayken bu yıl bu rakam 2 bin 300 lira. Balık fiyatlarında anlaşma yapamazsak balıkçılığı bırakacağız. Zenginlerin yatlarına mazot vergisiz verilirken bizim gibi balıkçılık yapan kişilere neden vergili veriliyor. Üreten insanın yanında olmak varken neden zengine hibeler veriliyor. Biz bir an önce balıkçılara düşük fiyattan mazot verilmesini ve ağ fiyatlarına indirim gelmesini istiyoruz” dedi.

‘BU SENE BALIKÇILIK YAPAMAYACAĞIM’

Yılmaz Ekici, ağ ve mazot fiyatlarına gelen zamlardan dolayı bu sezon balıkçılık yapamayacağını belirterek şu ifadelere yer verdi: “Biz fiyatlar gerçekten bizi kurtarmıyor. Günlük 5 litre mazot yakıyoruz, mazotun litresi de 30 lira yani günlük 150 lira mazot yakıyoruz. Ağ fiyatlarını da işin içine katarsak günlük 20 kilo sırf mazot ve ağa gidiyor. Ayrıca göl kirasını da ödüyoruz. Balığın kilosunun mazot fiyatına denk gelmesi lazım. Şu anda 15 liraya kilosunu vereceğiz ama bu fiyat bizi kurtarmıyor. Ağın metre fiyatı geçtiğimiz yıl 7 lirayken bu yıl 23 liraya çıktı. Önümüzdeki hafta sezon açılıyor böyle giderse biz sezonu açamayacağız. Ben balıkçılık yaparak 5 kişilik ailemi geçindiriyordum, öğrenci okutuyordum, ama şu an bu fiyatlarla kendimi bile geçindiremem.”