SERHAT OZAN YILDIRIM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığında, CHP Adana milletvekili Burhanettin Bulut, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Tunceli milletvekili Polat Şaroğlu’nunda aralarında bulunduğu yerel yönetimler heyeti, CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla görüşmek için Tunceli’ye geldi. Parti binasında partililerle buluşan heyet, basın açıklaması düzenledi.

‘BU ÜLKEDE ARTIK BU SÖZLÜ SINAVLARI DA KALDIRACAĞIZ’

İktidara geldiklerinde sözlü sınavların kaldırılacağını belirten CHP Genel Başkanı Seyit Torun“ İletişim organlarından bilgi sahibi olduğunuz gibi KPSS sınavları. Tuz koktu arkadaşlar yani ÖSYM başkanını görevden alarak, tahkikat başlatarak olmaz. Bunun müsebbibi bu iktidardır. Bu riyakatsızlığı ortaya koyan, insanımızı mağdur eden, KPSS sınavlarında sonra sözlü sınavlarda ayrımcılık yapan bu yapıdır. Balık baştan kokar. Baştaki adaletsizliği, usulsüzlüğü yaparsa elbette ki onun altındakileri de her türlü usulsüzlüğü ve adaletsizliği yapmaya çalışır. Bununda takipçisi olacağız. Bu ülkede artık bu sözlü sınavları da kaldıracağız ve KPSS’de şeffaf, gerçekten hiç kimsenin ayrışmadığı, ötekileşmediği bir sınav olacak” dedi.

‘NÜFUSUMUZ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR’

Tunceli’nin nüfusunun her geçen gün işsizlikten dolayı düştüğünü işaret eden Torun, “Tunceli’miz bakıldığında 2021 nüfus sayımlarına göre 83 bin 645’miş. Nüfusumuz her geçen gün azalıyor. Nüfusu 81 il içerisinde en düşük olan ilimiz. Bunu hak etmiyor. Tunceli’miz her yönüyle özellikle doğasıyla, insanıyla, ortaya koyduğu değerler bunu hak etmiyor. Gençlerimiz özellikle ilimizde kalmıyor. İşsizlik çok yoğun, hangi ilçemize gittiysek temel sorun olarak işsizlik karşımıza çıktı. Özellikle genç işsizimiz oldukça fazla. Bu yapı işsizlikte ki fonu bile işsizimize değil farklı yerlere harcıyor. Hakkımız olanı vermiyor, keyfi uygulamalarla sorunu derinleştiriyor” diye konuştu.

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA BİR BİRİM KURULDU VE SADECE BİZİM BELEDİYELERİMİZ İÇİN GİDİN BULUN, BULAMAZSANIZ SİZİ CEZALANDIRIRIM DİYEREK BU YAPI HARIL HARIL ÇALIŞIYOR"

İçişeri Bakanlığı’nın CHP’li belediyeleri için özel bir birim kurduğunu iddia eden Torun, ”Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 50,8'ini CHP'li belediyeler yönetiyor. Ekonomik büyüklük olarak yüzde 67'deyiz, turizm bölgelerinde yüzde 90'lardayız. Bu iktidar 31 Mart'ın acısını hala sindiremedi, hala acaba ne yaparım da ben bu CHP'li belediyeleri çalıştırmam, onların üstünde baskı kurarım bunun çabası içerisinde. HDP'lileri kayyumla aldı bizi de bir şekilde olmadık suçlar uydurarak açığa almaya çalışıyor. Bir şekilde bütün belediyelerimize müfettişler göndererek, denetim değil 'gidin ne olursa olsun bir suç bulun, bana bir dosya getirin' diye çaba içerisinde. Biz biliyoruz. İçişleri Bakanlığı'nda bir birim kuruldu ve sadece bizim belediyelerimiz için 'gidin bulun, bulamazsanız sizi cezalandırırım' diyerek bu yapı harıl harıl çalışıyor. Bu milli irade gaspıdır, milli iradeye saygısızlıktır. Müfettişini gönderdi, görevden almaya çalıştı her türlü baskıyı kurdu şimdi de belediyelerimizin hakkı olan kaynaklarını vermiyor. Belediyeler Birliği, belediyelerin bütçesi ile oluşmuş ama maalesef yandaşa, Çevre Şehircilik Bakanlığı yandaşa, diğer bakanlıklar yandaşa. CHP'li ve diğer belediyeleri bu vatandaş seçmedi mi? O belediyelerin sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımız vergi vermiyor mu” şeklinde konuştu.

‘NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞI BELLİ OLMAYAN BİR İL BAŞKANI VAR’

Çemişgezek ilçesinde Jandarma Karakolunu ziyaret ettiği sırada karakoldaki askerlerin Ak Parti İl Başkanı Sercan Özaydın’ı askeri törenle karşılamasına tepki göstererek, savcıları göreve davet eden Torun, şu ifadelere yer verdi:

“Ak Parti Tunceli İl başkanı var, evlere şenlik. Hakikaten ne olduğu, ne yapmaya çalıştığı belli olmayan bir Tunceli Ak Parti İl Başkanı var. Askerimizi, silahlı kuvvetlerimizi de itibarsızlaştıran, güvenlik korucusunu da bölen, siyasetin dışında her şeyi yapan bir il başkanı var. İşte tek adam rejimi olursa, parti devleti kurmaya çalışırlarsa, Tunceli’de ki versiyonu da bu olur. İl başkanının görevleri bellidir. Ama bu görevlerin dışında burayı yönetmeye çalışırsa bürokrasiyi, silahlı kuvvetleri, güvenlik güçlerini yönetmeye kalkarsa bu işin içinden çıkılmaz. Bu devlette de maalesef riyakat olmaz. Gerçekten merak ediyorum o komutan görevden alındı yada görev yeri değiştirildi ama il başkanıyla ilgili hiçbir işlem yapıldı mı. Her şeye laf yetiştiren, her konuya bir lafı olan içişleri bakanı acaba bu konuda hiçbir şey söyledi mi, bir karar aldı mı yada bir uygulamada bulundu mu. Biz onun ne yapıda  ve karekterde olduğunu biliyoruz. Az kaldı, önümüzde ki süreçte bunların değerlendirmesini yapacağız. Bu il başkanına bu cesareti veren kim. Biz siyasinin tutup ta devletin silahlı kuvvetini yönetmesi ve yazışma gurubu kurması kabul edilemez. Burası parti devleti mi, burası Patagonya mı, burası muz cumhuriyeti mi. Devletin tekrardan saygınlığını kazandıracağız. Demokrasiye kavuşturacağız, özgürlük alanlarını genişleteceğiz, bizim mücadelemiz bu. Ben devletin, cumhuriyetin onurlu savcılarının bu işe el atacağını düşünüyorum. Bu ülkede hukukun üstünlüğünü benimseyen savcılarımız elbette ki var. Ben onları göreve davet ediyorum” 

POLAT ŞAROĞLU İL BAŞKANINI İSTİFAYA DAVET ETTİ

AK Parti İl Başkanı Sercan Özaydın'ı istifaya davet eden CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu," Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçtikten sonra tek adam rejimiyle birlikte ülkenin genel anlamda bütün bölgelerde il ve ilçe başkanlarının vali ve kaymakam olduğu bir sisteme doğru gidilmiştir. Biz her zaman dile getiriyoruz, bunların yaptığı da tamamen parti devletine dönüştürdüğünün örnekleridir. Tunceli'de AKP il başkanın iki olayında da görüldüğü gibi tamamen bir parti rejimi üzerine kurulan ve partinin ve il başkanlarının egemenliği altına girmeyenlerin cezalandırıldığı devletin yetkili kurumları değil AKP il başkanı ve ilçe başkanının yönettiği bir sistem ortada olduğu bir görüntü var. Askeri karşılamadan sonra Ak Parti İl Başkanının istifa etmesi lazım. Buradan kendisine sesleniyorum, lütfen istifanı ver" dedi.

Basın açıklamasının ardından heyet önce İl Genel Meclisini ziyaret etti daha sonra da ilçedeki vatandaşların sorunlarını düzenlemek üzere kentten ayrıldı.