9 Eylül nedeniyle bir açıklama yapan İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, CHP’nin Atatürk liderliğinde

 Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Kuvayı Milliye’in devamı olarak 9 Eylül 1923 tarihinde kurulduğunu söyledi.

CHP’nin kurucusu ilk genel başkanı ve değişmez önderinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirten Çelik, “Partimiz kurulduğunda adı “Halk Fırkası’dır.” 1935 yılında, 4. Kurultayda “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır.

 Cumhuriyetin İlk yıllarında Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laikliği 4 temel İlke olarak benimseyen CHP, buna Devletçilik ve Devrimcilik ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler Partimizin amblemine de yansıtılarak “Altı ok “ simgesi olarak benimsendi.

1950 yılında dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ye kadar aralıksız iktidarda kaldı. 1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle, muhalefetin kurumsallaşmasında önemli rol oynadı” dedi.

1980 yılı 12 Eylül askeri darbesinin ardından CHP ve diğer siyasi partilerin kapatıldığını vurgulayan ve partinin 9 Eylül 1992’de tekrar açıldığını kaydeden il Başkanı Çelik, “CHP’de bu güne kadar 7 genel başkan görev yaptı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından 26 Aralık 1938’de Genel Başkanlığa seçilen İsmet İnönü 33 yıl sonra başkanlık yaptı. CHP Genel Başkanlığı koltuğuna daha sonra Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öğmen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu. CHP bugüne kadar 37 Olağan, 19 Olağanüstü olmak üzere 56 Kurultay gerçekleştirdi” diye konuştu.

Partinin ülkeye kazanımlarından bahseden İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, “Cumhuriyet Halk Partisi, Aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen, çağdaş, demokratik, sol bir siyasal partidir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini, laikliği, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi, cinsiyet eşitliğini, sosyal devleti, insan onuruna uygun, barışçıl ve hakça bir dünya düzenin kurulmasını vazgeçilmez temel ilkeleri olarak kabul eder.

Cumhuriyet Halk Partisi ve üyeleri için siyasal yaşamda görev almak, onurlu bir toplum hizmetidir. Erdemli olmak, Cumhuriyet Halk Partili olmanın ön koşuludur.

Siyasal görev ve etkinliklerde, kamusal yararın gözetilmesi ve toplumsal çıkarın göze korunması esastır.

Hiç kimseyi inancına, siyasi görüşüne, yaşam tarzına, düşüncelerine, etnik kökenine, rengine, diline, cinsiyetine göre ötekileştirmeden ve toplumu ayrıştırmadan “Önce İnsan” felsefesiyle hareket etmek temel önceliğimizdir” şeklinde konuştu.

Geçmişten güç aldıklarını ifade eden Çelik, “Mustafa Kemal Atatürk’ün yol göstericiliğinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde yüzümüz ülkemizin güzel geleceğine dönüktür. Karanlık günler geride kalıyor, şafak söküyor dostlarımızla birlikte iktidara yürüyoruz.

Bu yürüyüş kimsenin ötekileştirilmediği, kimsenin dışlanmadığı Demokratların, Halkçıların, Vatanseverlerin, Gençlerin, Kadınların, Bilim insanlarının, İşsizlerin, Emekçilerin iktidar yürüyüşüdür.

Saray düzeninin sonu gelmiştir. Baskılardan biliyoruz, hapse attıkları gazetecilerden biliyoruz. Medyada giderek artan sansür uygulamalarından biliyoruz. Haksız ve hukuksuz ihraçlardan biliyoruz...

Cumhuriyetimiz 2. Yüz yılına giriyor. 2. yüzyıla girerken, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Önderliğinde, Cumhuriyetimizi yeniden inşa edeceğiz. Cumhuriyeti Demokrasi İle Taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.