Ankara’nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan Cemevi ile Alevi dernek ve vakıflarına önceki gün kısa süreli aralıklarla Saldırı yapıldı.  Cemevlerine yapılan saldırıları kınamak için Dersim’de Alevi dernekleri basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Dersim Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklamayı Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Başkanı Musa Kulu okudu. Kulu, provokasyonlara karşı uyanık olma çağrısında bulunarak, baskıya, zorbalığa ve her türlü şiddet politikasına karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi.

‘ŞİDDET DİLİNİN FARKINDAYIZ’

Bu saldırıların asıl amacının ülkede kaos ve çatışma ortamının yaratılması olduğunun bilincinde olduklarını söyleyen Kulu, “2023 genel seçimleri öncesi kaostan ve çatışmadan beslenmek isteyen karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan devletin ve AKP hükümetinin şiddet dilinin de farkındayız. Bu saldırıların daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta demokrasi güçleri olmak üzere herkese görev düşmektedir. Halkımızı kurumlarına ve cemevlerine sahip çıkmaya ve provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz” dedi.

‘SORUMLULAR AÇIĞA ÇIKARILSIN’

Hükümeti uyardıklarını ve göreve çağırdıklarını belirten Kulu, bu saldırıların arka planının örgütleyicisinin ve azmettiricisinin derhal açığa çıkarılması çağrısında bulundu. Aksi taktirde hükümetin de zan altında kalmaktan kurtulamayacağını söyleyen Kulu, “Kınama ve geçmiş olsun ile geçiştirilecek bir durum değildir. İçişleri Bakanlığı daha birkaç gün önce yayınladığı genelgede Cemevlerine yakın olacaklarını boş bırakmayacaklarını ilan etmişken daha Muharrem’in birinci  gününden bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür. Biz Aleviler, dili, dini, inancı, ırkı, mezhebi ve cinsiyeti ne olursa olsun herkesin eşit ve özgür bireyler olarak yaşayabildiği kimsenin kimliğinden dolayı ötekileştirilmediği katledilmediği demokratik bir cumhuriyette bir arada kardeşçe yaşamı savunuyoruz.” diye konuştu.

‘TALEPLERİMİZİ KABUL EDİN’

Kulu, bu saldırıların tüm yönleriyle açığa çıkarılması için kararlılıkla mücadele edeceklerini belirterek “Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; cemevlerine tanımayan ve anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Taleplerimizi kabul edin ve ibadethanelerimizi yasal statüye kavuşturun. Elinizi ve dilinizi inancımızdan ve inanç merkezlerimizden çekin” ifadeleriyle açıklamayı sollanırdı.