SERHAT OZAN YILDIRIM

2019 yılının başından mart ayının sonuna kadar çetin bir seçim süreci geçti. HDP elinden alınanı tekrar almak için, CHP’ de Genel Başkanın memleketi diye, TKP ise ‘Söz, yetki karar halka’ AKP ise kaybedeceğini bile bile girdi bu seçime. Karalamalar oldu, tartışmalar yürütüldü. Sonucunda değişim şart diye namı değer komünist başkan seçildi. Mazbatası da 1 hafta geç verildi ve alına kadar bir çok kesim tepki gösterdi. Mazbata alınır alınmaz da belediyeden içeri halaylarla girdi. Halayların da bir anlamı vardır bu coğrafyada o da ‘birlik ve beraberliktir’ ve bu mesaj da yerinde verildi. Başkan kayyum tarafından belediyenin etrafını kuşatmış duvarları yıktı ilk icraat olarak, olumlu tepkiler aldı.

İnsanlar her gün sabah programlarında Maçoğlu’nu izliyordu, akşam, tartışma programlara çıkıyor, sosyal medyayı aktif kullanıyor ve yüzü her zaman gülüyor. Tarımsal çalışmalardan bahsediyor ve bu çalışmaları Dersim’deki insanların dışında tüm dünya görüyor. Bir süre geçti ve süre geçerken insanların içinde hizmet umudu ‘hadi’ diyordu.

Seçildiği günün ardından 3 yıl geri de kaldı. Ama Dersim’in yolları hala köstebek yuvası, kaldırımları kırık dökük, akşam olunca çöpler, sokak hayvanlarının yiyecek arayışıyla etrafta. Binaların üzerine ha bire kaçak katlar ekleniyor. İsteyen istediği yeri kırıp döküp genişletebiliyor. 3 yılda kente hiçbir çivi çakılmadığı ortada bunu takan belediye yöneticisi de kalmamış sanırım ki 3 yılda kaliteli bir iş yapılmamış. Kimse helal olsun dememiş.

Kentimizin Sanat Sokağı vardır ve meşhurdur. Yaz aylarında güneş batana kadar Dersimliler genelde burayı serinliğinden dolayı tercih eder. Ağaçların altında çay içmenin keyfini yaşar. Ayrıca tüm toplumsal olaylarda burada basın açıklaması yapılır. Siyasi partililer, STK’lar açıklamalarını yıllardır genelde burada olur. Bu açıklamalara Belediye Başkanı Maçoğlu ve yardımcıları da ara ara gelir. Sanat Sokağı kayyum döneminde yapıldı döküldü tekrardan yapıldı. En son yapıldıktan sonra bir aydınlatma direğinin altındaki taşlar kırıldı ve kimsenin umurunda olmadı. TKP belediyeyi kazandı hep ne zaman yapacaklar şu kırık yeri diye merak ediyordum ama bugün 3’üncü yılında yapmayacaklarına karar verdim ve bu yazıyı yazdım. Başkan ve yardımcıları bu taşı 3 yıldır fark etti de görmemezlikten mi geldi acaba? Bu taş belediyeye, belediye her gün bu taşa bakıyor. Her gün yüzlerce insanın geçtiği bu sokakta bunu fark etmemek gerçekten de büyük bir yetenek. Yapımı içinde ihaleye büyük paralara gerek yok inanın iki sağlam taşla halledilir.

Yolları biliyorsunuz, otomobili olanlar küfür ede ede üzerinden geçiyor ve sürücülere cambazlık öğretiyor. Ne zaman yapılacak diye merak ediyoruz yıllardır ama merak etmekten herkes vazgeçti. Sorsak neden yapılmadığını cevap hazır belediyemiz borç batağı içinde. Madem borç batağı içindeydi o belediye niye girdiniz seçime. Bırakın da o borcu da kapatacak, sorunları çözecek kişiler o belediyeyi yönetseydi.

Bugün halaylarla girilen o kapıda kimse kalmamış gibi görülüyor. Davulun sesi bir Gağan’da yankılanıyor. Oda kadim gelenek belediye yapmasa sorun olur. Dışardan gelenler taktir edenler çok fazla. Dışardan alkışlayanları ve ziyaret edenlere şunu söyleyerek bitireyim: ‘ Dışı sizi, içi de buranın insanını yakıyor’