ERZURUM (AA) - Erzurum'daki Atatürk Üniversitesinde, Azerbaycan'ın kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla konser düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde üniversitenin 15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Can Atak, böylesine özel bir günde Azerbaycan'dan gelen misafirleri ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu günü "Dadaşlar" diyarında kutlamaktan da ayrıca memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında benzeri görülmemiş bir ilişki olduğuna dikkati çeken Atak, Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin çıkarlar üzerine değil, kardeşlik üzerine olduğunu ve bu beraberliğin ilelebet devam edeceğini vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü Atatürk Üniversitesinde kutlamanın sevincini ve mutluluğunu hep birlikte yaşayıp paylaştıklarını bildirdi.

"Tek millet, iki devlet" anlayışı üzerinde temellenen ve daima yenilenen dostluk, kardeşlik bağlarının tarihi, coğrafi, kültürel köprülerin yanında, yükseköğretim bağlamında kurulmuş olan ilişkilerin, yeni projeler ve etkinliklerle artarak devam ettiğini belirten Çomaklı, iki ülke arasındaki dünyaya örnek teşkil eden kardeşlik ve dostluğun günden güne güçlenerek gelecek kuşaklara güzel bir miras olarak devredilmesini temenni etti.

Çomaklı, kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlık mücadelesinde şehadete yürüyen tüm şehitleri rahmetle andığını belirtti.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev de 30 yıla yakın Ermenistan'ın işgalinde kalan Karabağ'ın Eylül 2020'de başlayıp 44 gün süren savaşın ardından özgürlüğüne kavuşmasında, kardeş ülke Türkiye'nin verdiği desteği asla unutmayacaklarını ifade ederek, özellikle Türkiye'de eğitim görmüş Azerbaycan askerlerinin bu savaşın kazanılmasında önemli rol üstlendiklerine vurgu yaptı.

Konserin düzenlenmesine destek veren herkese teşekkür eden Guluyev, Azerbaycan'ın bu önemli gününde yanlarında olan Türk halkına minnettar olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından, Azerbaycan devlet sanatçılarınca konser verildi.

Programda keyifli dakikalar geçiren konuklar, Azerbaycan'a ait birbirinden güzel kahramanlık ve bağımsızlık temalı türkülere eşlik ederek, Türkiye ve Azerbaycan bayrakları açtı.

Etkinliğe, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan, Azerbaycan'dan gelen misafirler, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.