Son zamanlarda bazı Derneklerin içinde örgütlenen kimi insanlar inancımıza inanılmaz büyük zararlar vermektedirler. Bu günlerde Düzgün Baba Dergahında yapılan Cem hadisesi örnek teşkil etmektedir. Edindiğimiz bilgilere göre yetki ve yeteneği olmayan bu şahıslar Cem ve Cem olma adabı, erkanını bilmeden siyasi bir şov şeklinde İnanç Önderimiz olan bir ocağın içinde cem yaptıkları belirlenmiştir. Bu şahıslar bilinçsiz ve HAKK MUHAMMED ALİ yolu erkanına uymayan tavırlar sergilemişlerdir. Yine edindiğimiz bilgilere göre yanına devlet erkanı yetkililerini de alarak onları da kendi emellerine (amaçlarına) alet etmişlerdir.
Bu Yolun Erkan ve Adabını bilenler ceme giren her bireyi can olarak kabul edilir. O, can Teslim-i Rıza olmadan halkla bir öz, bir can olmadan veya halktan birisi olarak cem erkanına katılmıyorsa ceme alınmaz. Cem de mevki, makam ön plana çıkarılmaz. Bunu düzenleyen hiç bir rehber, pir ve Dernek Başkanının hakkı yoktur ve olmaz da. Günümüzde bir inanç kurumuna gidip siz inancınızı yerine getirin, bizde bir tiyatro, sinema izler gibi izlemeye geldik desek herhangi bir ibadete yakışır mı? İnanan bütün insanların inancına ters düşmez mi?
Bazı Dernek başkanları Devlet Erkanını veya Siyasi Parti Başkanlarını yanlarına alarak bir güç gösterisinde bulunuyorlar. Bu olayı inancın gereği gibi gösterebiliyorlar, hâlbuki ceme gelen bir şahısın mevki ve makamı ne olursa olsun orada mevki sorgulanamaz. O şahıs inanıyorsa gelir halktan biri olarak ceme katılır, inancın erkanına uyar.
Kişi cem evine ziyarete gelirse benliğini, kibrini dışarda bırakarak bir can olarak yapar. Bu ziyareti reklam olarak kullanamaz. Ocaklarımızı ve ocakta bulunan cem evlerimizi siyasi sermayeye çevirmemeliyiz. Cem evleri, ocak, dergahlar bir müze, bir sergi, bir gösteri alanı değil, olmamalıdır da örnek olarak Yüce Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa (s.a.a.) Efendimiz Miraç dönüşü Kırklar Cemine girince kendisini halktan biri olarak tanıtır. Kırklar Cemine öylece alınır. Bunu tüm insanlığa güzel miras olarak bırakmıştır.
Sözün kısası Ocaklarımızı, Ziyaretlerimiz, İnançsal değerlerimizi bireysel çıkarlar ve menfaatleriniz için kimsenin kullanmaya hakkı ve yetkisi yoktur.
Düzgün Baba'da yapılan ve sosyal medyaya yansıyan görüntüler bir Cem değildir. Cemin de töreni olmaz. Anlayamadığımız bireysel bir çıkar ilişkisi olduğunun ispatıdır.
Tüm Seyyid Evlatlarına ve Cem Evlerinin bilgisine.
Anadolu Alevi Ocakları Derneği
Seyyid Hacı Kureyş Dergahı Derneği