HAKKARİ/BİTLİS/MUŞ (AA) - AK Parti Hakkari, Bitlis ve Muş il başkanlıkları 28 Şubat sürecinin yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek, parti binasında yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ın milletin inancına, iradesine, değerlerine, insan haklarına, demokrasiye ve özgürlüklere yapılan fiili bir darbe olduğunu söyledi.

Kadın ve kızların bu sürecin en büyük mağdurlarından olduğunu, darbecilerin kurduğu ikna odalarında birçok kadının baskıya maruz kaldığını, başörtülerinin açılmaya zorlandığını belirten Özbek, şunları kaydetti:

"Bu odalarda psikolojik baskılara maruz bırakılan kızlarımızın çoğu üniversitelerdeki, liselerdeki eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmış ve etkisi bugün dahi süren travmalar geçirmiştir. Getirilen kanunsuz başörtü yasağı ile kadınların çalışma hayatında var olmaları engellenmiştir. Siyasi görüş ve inancından dolayı insanların çalışma, eğitim, ibadet, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel hakları ellerinden alınmıştır. 28 Şubat darbesi, vesayetçi sistemin ilk tezahürü değildir, maalesef sonu da olmamıştır. 15 Temmuz hain darbe girişimi de aynı kaynaktan beslenen vesayetçi sistemin dışa yansıyan bir suretidir."

Demokrasiye ve milli iradeye her zaman sahip çıkacaklarını aktaran Özbek, 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milletle beraber gösterdikleri mücadelenin bunun ispatı olduğunu kaydetti.

Açıklamaya, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi.

- Bitlis

AK Parti Bitlis İl Başkanlığı İnsan Hakları Birim Başkanı Av. Ayşe Gökmen de parti binası önünde yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan her darbenin ülkeyi geriye götürdüğünü, demokrasiyi kesintiye uğrattığını aktardı.

28 Şubat darbesinin demokrasi tarihine geçen karanlık bir dönem olduğuna vurgu yapan Gökmen, şu ifadeleri kullandı:

"Milletin vicdanında derin yaralar açan 28 Şubat süreci, demokrasiye ve sivil siyasete yönelik bir suikast olarak gerçekleşmiş, milletin iradesine olduğu kadar kalkınma çabasına da engel olmuş gerici ve ilkel bir tertiptir. 28 Şubat'ta kadınların ve kız çocuklarının en temel hakkı olan eğitime erişimine acımasızca set koyanlar, bugün kimseye kadın hakları dersi vermeye kalkmasınlar. Darbe sonrası yaşanan kriz, ülkemizin çok değerli yıllarına mal olurken devlet ve millet arasında çatışma çıkarmak isteyenler için zemin hazırlamıştır. Ancak aziz milletimizin feraseti ve basireti ile çatışma beklentisi boşa çıkmıştır. Aziz milletimiz, büyük ve güçlü Türkiye'yi hedef alan darbelere tıpkı 28 Şubat ve 15 Temmuz'da olduğu gibi her zaman dur diyecek ve taviz vermeyecektir."

- Muş

AK Parti Muş İl Başkanı İbrahim Avcı ise belediye binası önünde yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ın vesayetin, antidemokratikliğin ve karanlık bir zihniyetin ismi olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

28 Şubat post-modern darbesi ile insanların ayrımcı, ötekileştirici, insan haklarına aykırı uygulamalara maruz bırakıldığı ve milyonlarca insanın hayatının karartıldığını belirten Avcı, şunları söyledi:

"Kadınlarımız ve genç kızlarımız, ne acıdır ki bu karanlık sürecin en büyük mağdurlarından olmuştur. Siyasi görüş ve inancından dolayı insanların çalışma, eğitim, ibadet, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel hakları ellerinden alınmıştır. Devletimizin 28 Şubat'ın acılarını sağaltmak ve iyileştirmek adına yaptığı muazzam çalışmalarına rağmen bu zihniyetin söylemleri, eylemleri ve kamuflajlı darbe yılları nostaljileri, kabuk bağlayan yaralarımızı kanatmaktadır. Vesayetçi zihniyetle mücadelemiz biz var olduğumuz sürece devam edecek inşallah. 28 Şubat için 'bin yıl sürecek' diyenler unutmasın ki 28 Şubat bin yıl sürmedi ancak biz 28 Şubat’ı bin yıl geçse de unutmayacağız."